Scandal în Coaliție din cauza Pilonului II de pensii. Un ”Dorel” de la Finanțe a amorsat bomba desființării pensiilor private

Data actualizării: Data publicării:
marcel bolos si marcel ciolacu in conferinta de presa
Ciolacu îi cere lui Boloș să vină cu impactul neimpozitării pensiilor între 2.000 şi 3.000 de lei. Foto: Inquam Photos / George Călin

În timp ce Guvernul se pregătea, marți, să-și asume răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale, printre politicieni și jurnaliști a început să circule o hârtie cu așa zise amendamente aduse proiectului guvernamental, printre care figura și unul care ar fi desființat Pilonul II de pensii private. 

În paralel, PNL și PSD au emis și un document cu alte amendamente, care includea și creșterea impozitului pe cifra de afaceri a băncilor, de la 1 la 2%. 

Asociația pentru Pensiile administrate Privat a emis imediat un protest, arătând că desființarea Pilonului II ar lăsa 8 milioane de români în incertitudine în privința viitorului. 

”Mecanismul propus este menit să distrugă cea mai de succes reforma structurală a ultimilor 15 ani, care a dus Romania în rândul țărilor civilizate.

Toate statele din Uniunea Europeana si din OCDE au sisteme de pensii private complementare la Pilonul I, in mai mult de jumatate din cazuri fiind vorba de sisteme obligatorii sau semi-obligatorii. Mai mult, prin PNRR, Guvernul României si-a asumat sa intareasca Pilonul II si nu sa il desfiinteze, jalon pe care atât Guvernul cat si Comisia Europeana il considera indeplinit. Propunerea depusa azi in Parlament afectează grav si ireversibil Pilonul II de pensii, lăsând 8 milioane de romani cu un viitor incert la pensie, contrar directiei europene a Romaniei”, se arată în comunicatul Asociației. 

Articolul nou apărut prevede că ”persoanele care până la data de 1 ianuarie 2024 au aderat la un fond de pensii pot opta individual, în scris, pentru a rămâne participant la fondul de pensii unde figurează în evidenţe până cel târziu la data de 31 martie 2024. În plus, persoanele prevăzute la alin.(1) şi (2) ale art. 30 în vigoare la data de 31 decembrie 2023, care nu îşi exprimă opţiunea de aderare la fondul de pensii unde se află în evidenţe rămân asigurate în sistemul public de pensii”.

Amendamentul nu a fost asumat de nimeni, PSD și PNL susținând că nu sunt de acord cu așa ceva. Marcel Boloș a fost chestionat de colegii de la PNL și a negat că ar avea cunoștință de așa ceva, iar Marcel Ciolacu a fost nevoit să declare presei că subiectul desființării pensiilor private nu a fost discutat în Coaliție și că nu există pe lista de subiecte luate în calcul de Guvern. 

În culise însă, a existat un schimb de acuzații între PNL și PSD legat de subiect, liberalii acuzându-i pe PSD-iști că au strecurat desființarea pensiilor private fără să-i anunțe, iar social-democrații susținând că liberalii au „scurs” subiectul pentru a-l pune pe Ciolacu într-o lumină prostă în ziua asumării răspunderii. 

Deputatul PNL Florin Roman a declarat marţi, despre articolul privind naţionalizarea ”mascată” a Pilonului 2 de Pensii, care a apărut în lista amendamentelor depuse de coaliţie la proiectul de asumare a răspunderii Guvernului, că propunerea a venit de la secretarul de stat al PSD, Daniela Pescaru şi doar vigilenţa parlamentarilor PNL a făcut să observe acest lucru.

”În timpul şedinţei de vot final, am primit pe grupul deputaţilor PNL o situaţie cu amendamentele pe care urmau să le susţină liderii de grup ai PNL şi PSD. Aici era şi un articol 7 care pentru noi a fost o surpriză totală, prin care practic se propunea o naţionalizare oarecum mascată a Pilonului 2 de Pensii, o propunere care vine de la secretarul de stat al PSD, doamna Daniela Pescaru şi doar vigilenţa noastră a făcut să observăm acest lucru”, a spus Florin Roman.

El a precizat că ”PNL a luptat timp de patru ani cu regimul Dragnea, pentru a apăra Pilonul doi de Pensii”. ”Acum era o formă mai diluată în sensul în care nu mai era obligativitate, era o opţionalitate, în schimb, modul în care era redactat acest amendament era unul extrem de periculos, în sensul în care cei care nu optau, în scris, pentru a continua Pilonul 2 de Pensii se trezeau că peste noapte, tot ceea ce au agonisit practic merge într-o naţionalizare mascată”, a explicat deputatul PNL.

Florin Roman a mai spus că i s-a solicitat preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, să intervină la nivelul coaliţiei. ”Ca să fim siguri că nu este loc de întoarcere, am depus şi un amendament împreună cu preşedintele comisiei de buget-finanţe, Bogdan Huţucă. ”Acest lucru s-a mai discutat pe la colţuri, nimic asumat, tocmai de asta astăzi am fost vigilenţi pentru că ne aşteptam ca o asemenea surpriză, în ghilimele, să apară”, a arătat Florin Roman.

Întrebat cum este posibil ca ministrul de Finanţe să nu fi ştiut de acest articol, Roman a spus: ”Eu nu am spus că domnul Boloş ştie sau nu ştie, vă spun că autorul acestui amendament este doamna secretar de stat. Asta trebuie să lămurim şi cu dânsul. Ca să fie un amendament transformat în lege trebuie să fie asumat de un parlamentar”, a completat el. ”Autorul acestui material trimis la Parlament este doamna Pescaru”, a mai arătat Roman. Deputatul PNL a fost întrebat dacă premierul Ciolacu ştia de acest amendament. ”Nu ştiu dacă domnul Ciolacu ştia dar nici nu cred că era străin de acest subiect, dar nu vreau să fac acuzaţii fără acoperire”, a răspuns el. Florin Roman a anunţat o discuţie cu ministrul de Finanţe. ”Se ştie foarte clar, este o linie roşie..”, a mai spus deputatul PNL.

Guvernul se reuneşte marţi, de la ora 15.00, în şedinţă pentru a aproba varianta finală a proiectul de lege privind asumarea răspunderii Guvernului, cu amendamentele acceptate. În cursul serii, de la ora 18.00, este programată şedinţa de plen reunit pentru asumarea răspunderii.

Editor : Adriana Duțulescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri