Şerban Nicolae propune pedepse mai mari pentru fraudarea votului

Data actualizării: Data publicării:
171128_SERBAN_NICOLAE_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus, la Senat, în procedură de urgență, un proiect care prevede pedepse mai mari pentru fraudarea votului.

Inițiativa legislativă a senatorului PNL vizează modificarea articolului 387 din Legea 289/2009 privind Codul penal.

„Fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; utilizând un act de identitate fals; de două sau mai multe ori la același scrutin- se pedepsește cu închisoare de la trei la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, prevede proiectul de lege al social-democratului

În legea în vigoare este prevăzut că „fapta persoanei care votează: fără a avea acest drept; de două sau mai multe ori; prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi”.

O altă modificare vizează persoanele care utilizează buletine de vot falsificate.

„Fapta persoanei care votează: prin interzicerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător; utilizând buletine de vot falsificate- se pedepsește cu închisoare de la unul la cinci ani și interzicerea exercitării unor drepturi”, conform inițiativei legislative a lui Șerban Nicolae.

În forma în vigoare a Legii, această faptă se pedepsea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

Inițiatorul susține că modificarea acestui articol din Codul penal va duce la creșterea gradului de corectitudine a proceselor de vot.

„Prezenta modificare legislativă urmărește să înăsprească pedepsele cu privire la fraudarea votului, care se impun ca urmare a contestării unor deficiențe în practica anterioară a procesului electoral, tocmai în apărarea drepturilor electorale a cetățenilor. Acest fapt ar duce cu certitudine la o protecție mult mai bună a valorilor sociale vizate și, în final, la sporirea gradului de corectitudine a proceselor de vot, la oglindirea mai fidelă a voinței corpului alegătorilor în componența organelor de conducere a statului și, cel mai important, la asigurarea unui climat propice dezvoltării democratice a societății, coroborat cu întărirea statului de drept”, arată Șerban Nicolae, în expunerea de motive a proiectul de lege.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri