Sari la conținut
News Alert

Sesiune extraordinară a Senatului pentru Codul Fiscal

Plenul Camerei Deputaţilor discută astăzi, în sesiune extraordinară, modificarea codului Fiscal. Ieri, deputaţii din Comisia de buget-finanţe au decis ca pensionarii să fie scutiţi de la plata contribuţiei asigurărilor sociale de sănătate, iar pensiile mai mici de 2.000 de lei sa nu mai fie impozitate. Dacă vor fi votate, aceste modificări vor intra în vigoare de la 1 februarie.

161220_SED_SENAT_NOUA_LEGISLATURA_01_INQUAM_Octav_Ganea_

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Membrii comisiei buget-finanțe au aprobat, cu 17 voturi "pentru" și șapte "împotrivă", raportul cu amendamente în acest sens la proiectul de lege de modificare a Codului fiscal inițiat de fostul senator Cristiana Anghel împreună cu mai mulți parlamentari.

Acest proiect, adoptat în legislatura trecută de Senat, prevedea neimpozitarea tuturor pensiilor și scutirea pensionarilor de la plata contribuției asigurărilor sociale de sănătate.

Președintele comisiei, Viorel Ștefan, a propus amendarea proiectului în sensul ca doar pensiile sub 2.000 de lei să fie neimpozitate, amendament adoptat cu 14 voturi "pentru", cele ale PSD, și opt împotrivă, ale Opoziției, precizează Agerpres.

Reprezentanții PNL au susținut varianta inițială a proiectului privind neimpozitarea tuturor pensiilor, în timp ce UDMR a propus ca doar pensiile speciale peste 2.000 de lei să fie impozitate, iar restul să fie neimpozitate, fără stabilirea unui plafon. Amendamentele PNL și UDMR au fost respinse.

Potrivit lui Viorel Ștefan, înainte de aplicarea acestor măsuri, obligația de transfer de la bugetul de stat către Casa de Sănătate era „undeva la 600 — 650 milioane de euro” iar după implementarea măsurilor, impactul va crește „cu încă vreo 300 milioane de euro”.

Ministerul Muncii precizează că potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice, în luna ianuarie 2017 sunt înregistrate 1.286.149 de persoane cu venituri din pensii în cuantum mai mic de 2.000 lei, care plătesc impozit.

Valoarea lunară a impozitului plătit de aceștia este de 62.173.206 lei, reprezentând 53.4% din valoarea lunară totală a impozitului, în sumă de 116.515.131 lei.

Impozitul mediu lunar este de 48 lei.

Pe aceeași temă