Simulare de vot controversată a AEP

Data actualizării: Data publicării:
ED_ogn_2038alegeri europarlamentare referendum vot inquam photos octav ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea Electorală Permanentă a făcut miercuri o demonstraţie pentru situaţia în care cineva nu ar dori să voteze la Referendum. Autoritatea, care ar trebui să fie imparţială şi să sancţioneze derapajele instituţiilor statului, adoptă o poziţie asemănătoare cu politicienii care îndeamnă românii să boicoteze Referendumul privind justiţia. S-a întâmplat la o conferinţă de presă, în faţa jurnaliştilor.

Simularea procedurii de vot a avut loc dimineață, într-o conferință de presă, în fața jurnaliștilor.

În cadrul simulării au fost două scenarii pus cap la cap. Într-unul dintre ele, cetățeanul român cu drept de vot a ales să voteze atât la alegerile europarlamentare, cât și la referendum.

În cel de-al doilea, însă, cetățeanul român cu drept de vot refuză să voteze la referendum.

Alegerea AEP este cel puțin nefericită, în contextul în care mulți politicieni din partea PSD-ALDE care au decis să boicoteze referendumului și fac această precizare electoratului lor.

Președintele AEP, Florin Mitulețu, a susținut că simularea procedurii de vot a fost făcută așa tocmai pentru că Autoritatea este imparțială și că nu se fereștă să prezinte toate variantele posibile și legale.

Însă, în acest context, AEP ar fi trebuit să prezinte astăzi și cel de-al treilea scenariu: acela în care cetățeanul român cu drept de vot ajunge în secția de votare și alege să voteze doar la referendum, nu și la alegerile europarlamentare.

Președintele AEP a mai făcut astăzi o referire și la campaniile care se duc în spațiul public. El a spus că dacă votul este condiționat de un premiu, cum ar fi o vacanță, atunci Autoritatea consideră că este o mită electorală.

AEP a mai fost în trecut criticată și a avut parte de controverse. În urmă cu aproximativ două săptămâni a promovat o serie de modificări la legea electorală prin care, de exemplu, s-ar fi ridicat pragul la referendum ca să poate fi validat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri