Specialiști în drept constituțional, la Digi24: Poporul și-a exprimat suveranitatea, un al doilea referendum e inutil

Data publicării:
gheorghe iancu

Profesorii în drept constituțional Gheorghe Iancu și Ioan Stanomir au explicat la Digi24, că decizia poporului privind Parlamentul unicameral și numărul de parlamentari, exprimată la referendumul din 2009, ar fi trebuit pusă în aplicare de parlamentari, cei care reprezintă suveranitatea poporului.

„Acest referendum este inutil. În momentul în care poporul și-a exprimat suveranitatea, trebuie să fie respectat”, a explicat profesorul de drept constituțional Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului.

Potrivit profesorului universitar, obligativitatea este cuprinsă într-o decizie a Curții Constituționale a României. „Suveranitatea a fost exercitată de popor și aceasta trebuie respectată. La noi, în momentul în care suveranitatea aparține poporului, atunci toți trebuie să se supună”, a subliniat Gheorghe Iancu.

Indiferent cum suveranitatea, puterea se exercită, ea tot poporului aparține. Această putere, care este proprietatea poporului, se exercită direct sau prin aleși”, a subliniat Gheorghe Iancu. Profesorul a subliniat că efectele referendumului sunt fundamentate nu pe legea referendumului, ci pe articolul 2, alin. 1. din Constituție, referitor la suveranitate: „Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”.

De aceeași părere a fost și Ioan Stanomir, care a afirmat că acest referendum, la limită, este inutil și că trebuia pus în aplicare: „Voința poporului nu poate fi ignorată de politicieni. Atunci când poporul vorbește, el nu trebuie ignorat.”

Profesorul Ioan Stanomir a opinat că, din moment ce parlamentari nu au vrut să respecte rezultatele referendumului din 2009, președintele Traian Băsescu a simțit nevoia să repună în discuție această decizie: „Faptul că nu s-au respectat niște decizii nu trebuie să ne facă să uităm de reguli”.

„Cred că politicienii noștri au un gust pentru formulări nefericite. Nu se pune probelema de a discuta în 2330 sau în 2530, este vorba de a discuta de un principiu. Dacă poporul se pronunță cu înțelepciune atunci când te votează pe tine și se pronunță cu infantilism atunci când votează soluții care nu sunt pe placul tău, înseamnă că sunt două categorii de decizii ale poporului: unele care sunt valide pentru că îți convin și altele care sunt invalide pentru că nu îți convin. Acesta este „cuiul lui Pepelea”. Politicienii noștri sunt foarte puțin pregătiți să înțeleagă că un referendumul exprimă voința poporului: bună sau rea”, a precizat Ioan Stanomir.

„Și peste 150 de ani trebuie pus în aplicare (rezultatul referendumului – n.r.), pentru că puterea poporului nu se prescrie. Efectele trebuie să se pună în practică într-un termen util, iar termenul util e momentul de față”, a precizat Gheorghe Iancu.

„Din păcate, în regimul nostru, nu există o sancțiune, ci doar una indirectă, respectiv retragerea sprijinului politic”, a precizat Ioan Stanomir.

„Dreptul constituțional nu este un drept care să sancționeze fățiș, ca cel penal. Rezultatul trebuie implementat, pentru că CCR a spus acum un an că, chiar dacă referendumul e facultatativ, s-a exprimat puterea”, a precizat și Gheorghe Iancu.

Profesorul a subliniat la rândul său că singura sancțiune este riscul nerealegerii și i-a avertizat pe politicieni că sunt în pericol de a nu fi realeși și că este posibil să se lovească de popor, de la care e posibil că să nu își mai găsească înțelegerea.

Respectarea rezultatului unui referendum nu este scandal, a declarat, miercuri, președintele Traian Băsescu, răspunzând astfel criticilor venite din partea liderilor USL, care, potrivit șefului statului, i-au etichetat obiecțiile referitoare la nerespectarea consultării populare din 2009 drept „scandal și mahalagism”. Președintele și-a îndemnat adversarii politici la dialog civilizat pe tema unui nou referendum. Traian Băsescu a cerut deja avizul Parlamentului pentru organizarea acestuia.

Urmăriți declarațiile integrale ale invitaților Digi24 în materialul video atașat.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri