Stenograme din Coaliție privind pensiile. Contre Stănescu - Motreanu: „Ce vă tot băgați în discuție?”/ „Așa e la voi, la comuniști”

Data actualizării: Data publicării:
paul stanescu in foto stanga sus, dan motreanu in dreapta sus si marcel ciolacu și nicolae ciuca in poza de jos
Liderii Coaliției Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt de acord cu legea pensiilor și finanțarea acesteia în timp ce secretarul general al PSD, Paul Stănescu (foto stânga sus), și prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu (foto dreapta sus) s-au contrat pe acest subiect în ședința Coaliției de luni. Sursa foto colaj: Inquam Photos

Stenograme obținute în exclusivitate de jurnaliștii Digi24 din ședința Coaliției în care luni s-a discutat problema majorării pensiilor în 2024 arată neînțelegerile dintre PSD și PNL privind sursele de finanțare. Premierul și președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, i-a asigurat pe liderii politici că legea pensiilor este sustenabilă, argumentând că a primit avizul Comisiei Europene pe text, însă fără a menționa că executivul european nu a verificat resursele financiare. Liderul liberalilor și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a fost de acord cu ce a spus Ciolacu, însă prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu și secretarul general al PSD, Paul Stănescu s-au contrat, cel dintâi cerându-i ministrului finanțelor Marcel Boloș să prezinte adevărata situație.

Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Din informațiile noastre, ieri, la Vila Lac folosită pentru protocol, unde se iau deciziile importante în Coaliție și în țară în general, în culise, Marcel Ciolacu a început prin a prezenta întregul proiect de lege. El i-a asigurat pe liberali, care erau îngrijorați după ce au fost informați de propriul lor ministru de finanțe că nu sunt bani la buget pentru majorări, că legea este sustenabilă, primind avizul Comisiei Europene. 

Marcel Ciolacu, presedintele PSD: „Vă asigur că legea pensiilor este una sustenabilă. Iar argumentul cel mai puternic este că am primit și avizul Comisie Europene pe text!” 

Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Ce nu spune Marcel Ciolacu este că această Comisie Europeană se uită strict dacă legea este corectă, dacă rezolvă problemele din sistem în sensul inechităților, dar nu se uită și la sursele de finanțare. Răspunsul trebuie să vină de la Ministerul Finanțelor. 

Nicolae Ciucă, președintele PNL: „Da, suntem de acord, câtă vreme avem certitudinea că este sustenabilă”. 

Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Nicolae Ciucă, în acord cu Marcel Ciolacu, așa cum ne-a obișnuit, spune și el că este de acord, câtă vreme avem certitudinea că sunt bani pentru majorări. 

Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL: „Domnule Boloș, vă rog să ne spuneți aici dacă avem sau n-avem banii necesari!”. 

Paul Stănescu, secretar general PSD: „Ce vă tot băgați în discuție? Dacă a zis președintele vostru (n.r. Nicolae Ciucă) că este de acord, ce tot insistați? La noi vorbește doar președintele partidului (n.r. Marcel Ciolacu) pe această temă”. 

Dan Motreanu: „Așa e la voi, la comuniști ... Să îl lăsăm pe domnul Boloș să ne facă prezentarea...” 

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Pentru creșterea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, indicerele de inflație, sunt bani. Mai avem însă nevoie de măsuri suplimentare pentru a avea toți banii pentru recalcularea pensiilor”. 

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL: „Spun asta și pentru PSD, dar și pentru domnul Boloș ... PNL nu va mai accepta nicio taxă în plus!”.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii intră marţi la vot în Senat, în procedură de urgenţă, potrivit programului de lucru al forului legislativ. Acesta este dezbătut în comisia de specialitate pentru raport şi ar urma să intre la vot în plen începând cu ora 17:00. PSD şi PNL au dezbătut luni în Coaliţie neînţelegerile privind această lege.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri