Surse: Anticipatele, blocate. Nu va fi cvorum pentru a respinge Guvernul Orban 2. PNL pregătește o sesizare la CCR

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - COTROCENI - MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A EVREILOR SI
Foto: Inquam Photos / George Calin

Votul programat luni, pentru învestirea, sau mai bine spus pentru neînvestirea guvernului Orban 2, cel mai probabil nu va fi dat. Ședința de plen va fi amânată din lipsa cvorumului. Deja PSD, Pro România și ALDE au anunțat că parlamentarii nu vor veni în sală, iar celor din PNL nu le mai rămâne decât să încerce o contestație la CCR, sau să aștepte reprogramarea votului.

Surse din conducerea PSD susțin că indiferent dacă decizia CCR privind nominalizarea lui Ludovic Orban, contestată de Marcel Ciolacu la Curtea Constituțională, va veni înainte de votul programat în plen, parlamentarii partidului nu vor intra în sală.

PSD vrea să reprogrameze votul în luna martie

Așteptarea unui răspuns de la Curte a fost principalul motiv pe care l-a invocat Ciolacu, pentru absența parlamentarilor PSD de la votul de învestitură.

„Cel mai probabil, plenul va fi programat săptămâna viitoare, după data de 2 martie”, susțin sursele citate.

De altfel, în PSD existatu informații în legătură cu strategia lui Marce Ciolacu care își dorește să blocheze votul care ar fi doar un prim pas spre anticipate, pentru a arăta partidului că nu intră în jocul lui Ludovic Orban și al președintelui Klaus Iohannis. Motivul principal ține de candidatura lui Ciolacu la șefia PSD, care va fi validată la Congresul programat la sfârșitul săptămânii viitoare. Ciolacu își dorește să intre în Congres întărit de „războiul” pe care îl poartă cu actuală putere.

Liberalii iau în calcul sesizarea Curții Constituționale

De partea cealaltă, liberalii nu au foarte multe soluții, în ciuda declarațiilor repetate ale premierului Ludovic Orban care susține că există un plan B.

Planul B al liberalilor ține de sesizarea Curții Constiuționale pentru un conflict între puterile statului, generat de refuzul Parlamentului de a acorda votul de învestitură, și automat, blocarea procedurii constituționale de desemnare și numire a unui premier.

„În mod evident se intră într-un blocaj instituțional care poate deveni perpetuu, ceea ce înseamnă un conflict juridic de natură constituțională”, au declarat surse politice, pentru Digi24.ro.

Contestația la CCR va fi depusă fie de Guvern, fie de președintele României. Juriștii de la Palatul Victoria și de la Cotroceni analizează cel puțin două texte, unul din Constituție și unul din regulmentul Parlamentului, pe care vor să își întemeieze sesizarea, susțin surse din partid. Articolul 89 din Constituție prevede că Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu a acordat votul de încredere, iar sesizarea la CCR se bazează tocmai pe această sintagmă, și-anume dacă lipsa cvorumului și boicotarea ședinței de plen înseamnă neacordarea votului de încredere.

Art. 89 din Constituție. „Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

De asemenea, juriștii PNL susțin că prin lipsa unui vot mâine se încalcă prevederea din regulamentul comun al Camerei Deputaților și Senatului care spune că în termen de 15 zile Parlamentul trebuie să se pronunțe asupra solicitării de învestire a Guvernului. 

„Dacă nu se pronunță mâine, atunci înseamnă că și-a depășit termenul pentru a da un răspuns solicitării și se deschid mai multe piste, inclusiv pronunțarea CCR pe conflict”, susțin sursele citate.

Indiferent de modul în care va fi redactată sesizarea la CCR, mișcarea liberalilor este una cu bătaie lungă și nu va rezolva problema de fond, cea a unui vot rapid în plen, care să ducă la a doua nominalizare de premier, astfel încât să se meargă mai departe cu procedura pentru anticipate.

În același timp, anticipatele depind și de Ordonanța de Urgență care a reglementat procedura și care a redus termenele pentru ca anticipatele să fie organizate în luna iunie, cel târziu. Ordonanța a fost însă atacată la CCR de avocatul poporului, iar în procedura legislativă a fost respinsă deja de Senat, urmând să fi discutată la Camera Deputaților care este for decizional.

Citește și Front comun împotriva alegerilor anticipate. Tăriceanu anunţă că nici ALDE nu va participa la votul pentru Guvernul Orban II

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri