Surse: Liberalii s-au plâns în ședință de comunicarea agresivă a PSD. Social democrații le forțează mâna: „Ne vom lupta să-i convingem”

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
ciuca si liderii pnl
Lideri ai PNL. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Liderii PNL s-au reunit, miercuri, într-o ședință a conducerii partidului în care discută despre comunicarea agresivă a PSD în privința unor majorări de pensii și salarii. Potrivit unor surse participante la discuții, liderii PNL și-au exprimat nemulțumirile în legătură cu modul în care acționează partenerii de guvernare. În replică, PSD transmite un mesaj, pe Facebook: „Ne vom lupta să-i convingem pe partenerii noștri (...) Nu este timp și loc de certuri”.

Liberalii sunt nemulțumiți că liderii PSD au ieșit public să anunțe un nou pachet de măsuri sociale, printre care majorarea cu 10% a tuturor pensiilor și creșterea salariului minim la 3.000 de lei. Pachetul a fost anunțat marți de Sorin Grindeanu și Mihai Tudose și prezentant miercuri de ministrul Muncii, Marius Budăi. Cel din urmă a precizat că ar fi vorba de un impact bugetar de 11 miliarde de lei.

Puși în fața faptului împlinit, liderii PNL și-au exprimat nemulțumirea în legătură cu comunicarea agresivă a PSD pe care i-au acuzat de „populisme”.

Încă de marți, premierul Nicolae Ciucă declara într-o conferință de presă că „trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a majora atât pensiile cât și salariile”. 

Impresia în rândul liberalilor este că social democrații le forțează mâna știind că în timp ce PSD transmite mesaje propriului electorat, PNL și premierul Ciucă vor fi nevoiți să le accepte revendicările.

Cei mai vocali critici ai agresivității comunicării PSD au fost Alina Gorghiu și Dan Vîlceanu. Cel din urmă a comparat comportamentul PSD la guvernare cu cel al fostului ministru USR, Vlad Voiculescu, spunând de asemenea că PSD își pregătește ieșirea de la guvernare. 

„PSD minte segmente întregi de populație cu anunțuri populiste legate de măriri de pensii și salarii. E un atac direct la Guvern și la Coaliție”, a spus și Alina Gorghiu, potrivit unor surse participante la discuții.

Chiar în timpul ședinței PNL, social democrații au publicat un mesaj pe Facebook în care le transmit partenerilor de guvernare că „nu este timp și loc de certuri”.

„Cei care vorbesc despre pomeni nu fac altceva decât să jignească nepermis milioane de salariați și pensionari. Cei mai vulnerabili dintre salariații din economia privată și bunicii noștri nu pot fi lăsați să fie, pe timpul iernii, victime sigure ale creșterii prețurilor. Ei trebuie apărați și există calcule clare că statul are resursele bugetare necesare. (...) Ne vom lupta să-i convingem pe partenerii noștri că nu pot exista dispute ideologice atunci când este vorba de a susține populația și economia. Nu este timp și loc de certuri”, se arată în mesaj.

Pentru aprobarea măsurilor propuse de PSD este nevoie de o decizie în coaliție. Potrivit propunerii făcute de social democrații, pensiile ar urma să fie majorate cu 10%, prin creșterea punctului de pensie de la 1.586 de lei la 1.745 de lei. De asemenea, pensia minimă ar fi majorată la 1.100 de lei. PSD a propus și majorarea salariului minim de la 2.250 la 3.000 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri