Surse: Președintele Klaus Iohannis merge în prima vizită oficială în Ungaria

Robert Kiss Data publicării:
BUCURESTI - COTROCENI - VIZITA PRESEDINTELE UNGARIEI - 7 SEP 202
Președintele Klaus Iohannis va merge într-o vizită oficială la Budapesta, la invitația președintei Katalin Novak. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Președintele Klaus Iohannis va merge, la începutul lunii octombrie, în prima vizită oficială la Budapesta, au declarat surse oficiale pentru Digi24.ro. Vizita are loc la invitația președintei Ungariei, Katalin Novak. 

Președintele a acceptat invitația și va efectua o vizită oficială în Ungaria, potrivit surselor citate, după ce despre invitațiile făcute șefului statului a vorbit inclusiv premierul maghiar Viktor Orban, în alocuțiunea susținută în acest an la Băile Tușnad. La momentul respectiv, șeful guvernului ungar spunea că „nu o să îi spunem despre ce să vorbească și despre ce nu să vorbească”, făcând referire la un document al MAE în care i se cerea să nu trateze temele sensibile pentru partea română.

Relațiile dintre cele două țări au fost unele tensionate în ultima perioadă, pe fondul unor declarații făcute de oficiali maghiari veniți în vizite private în România.

La Tușnad, Viktor Orban a avut un discurs cu înțepături pentru România și atacuri la Uniunea Europeană. De asemenea, și președinta Ungariei a transmis mesaje cu caracter revizionist în timpul vizitelor sale private. În luna mai, ministerul român de Externe preciza că mesajele transmise de Katalin Novak „nu corespund dezideratului promovării unei relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări”. Reacția a venit după ce președinta Ungariei a postat un videoclip cu imnul Ținuțului Secuiesc, după vizita în România, la Șumuleu Ciuc. Materialul avea în descriere un vers al cântecului cu trimitere la Transilvania: „Nu lăsa să piară Ardealul, Doamne”. MAE spunea că dezaprobă ferm afirmațiile acesteia.

Dincolo de declarații provocatoare și proteste ale diplomației de la București, Ungaria și-a exprimat susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen, unul dintre cele mai importante obiective ale țării noastre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri