T. Toader: Când am propus procurorul-şef pentru DIICOT, n-a întrebat preşedintele de declaraţia de la CNSAS

Data publicării:
tudorel toader klaus iohannis cotroceni - presidency
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vorbeşte despre un dublu standard în ceea ce priveşte respingerea de către preşedintele Klaus Iohannis a numirii Adinei Florea la conducerea DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vorbeşte despre un dublu standard în ceea ce priveşte respingerea de către preşedintele Klaus Iohannis a numirii Adinei Florea la conducerea DNA. Toader spune că atunci când a propus procurorul-şef pentru DIICOT şeful statului nu a întrebat de declaraţia de la CNSAS. "Şi atunci îţi pui întrebarea: cum stăm cu egalitatea, cu acelaşi standard de evaluare, de verificare sau folosim chiar şi la nivelul ăsta dublul standard", mai spune el.

tudorel toader klaus iohannis cotroceni - presidency
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vorbeşte despre un dublu standard în ceea ce priveşte respingerea de către preşedintele Klaus Iohannis a numirii Adinei Florea la conducerea DNA.

"Obligaţia de a verifica dacă respectivii candidaţi au fost sau nu colaboratori de la CNSAS nu este după lege a ministrului, ci este a CSM şi până la urmă nu poţi să reproşezi unuia ce a făcut sau nu a făcut altul. Vă mai aduc un argument nu de lege, ci de fapt. (...) Când am propus procurorul-şef pentru DIICOT, n-a întrebat preşedintele de declaraţia de la CNSAS. Şi atunci îţi pui întrebarea: cum stăm cu egalitatea, cu acelaşi standard de evaluare, de verificare sau folosim chiar şi la nivelul ăsta dublul standard. (...) Care să fie explicaţia sigur că eu n-am de unde să ştiu", a afirmat, miercuri seara, Tudorel Toader.

El a spus că mai poate da un exemplu de un astfel de dublu standard.

"Dar acelaşi dublu standard -şi este cel mai probabil o coincidenţă, că nu mă gândesc la altceva - procurorul general, când l-am audiat pe candidatul pentru DIICOT, n-a întrebat nimic, era foarte valoros şi dovadă că au dat avizul favorabil, chiar dacă acel candidat avea pe secţia de la Inspecţia Judiciară o acţiune disciplinară. Deci el avea acţiune disciplinară, dar nu l-a întrebat, că e bun şi a fost numit, când să vină vorba de alţi candidaţi, nu numai că i-a întrebat procurorul general, dar chiar s-a dus el cu o zi înainte şi le-a făcut sesizare la Inspecţia Judiciară", a spus ministrul Justiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins miercuri numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

"În conformitate cu dispoziţiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi, având în vedere considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiţiei, întrucât nu sunt îndeplinite condiţiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcţie de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) şi (12) din Legea nr. 303/2004", explică Preşedinţia.

Propunerile respinse au fost înaintate în octombrie de ministrul Justiţiei, domnul Tudorel Toader.

Astfel, Iohannis a refuzat următoarele numiri: Adina Florea, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dintre aceste propuneri, doar Adina Florea şi Florena-Esther Sterschi au avut aviz negtiv din partea Secţiei pentru procurori a CSM, în timp ce Elena Giorgiana Hosu, Iuliana Nedelcu şi Antonia-Eleonora Constantin aveau aviz poziytiv, pentru ultimele două existând unanimitate.

Cele două alineate invocate de preşedinte se referă la colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal l celor numiţi în funcţii de conducere.

Alineatul 10 prevede că "nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege."

Alineatul 12 menţionează că "Înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Vlad Pascu a ajuns de nerecunoscut după aproape un an în spatele gratiilor. Schimbarea e radicală
Digi FM
Ce mesaj a transmis Elena, după ce CRBL a fost surprins alături de o tânără de 23 de ani: „În căutare de soț...
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Kramer din "Seinfeld" a avut mult de tras după remarcile rasiste făcute în 2006. Nimic nu a mai fost la fel...
Adevarul
Previziune sumbră a unui analist politic: Alegerile din 2024 ar putea fi ultimele înainte de următorul război...
Newsweek
VIDEO Piloții ucraineni au încheiat în SUA antrenamentele pe F-16. Când vor ataca Rusia?
Digi FM
Nadia Comăneci, declarații despre cum i-a schimbat viața gimnastica: „Sportul mi-a dat o voce pe când aveam...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Demi Moore, zeiță în alb, într-o rochie cu decolteu amețitor. La 61 de ani atrage toate privirile oriunde ar...
UTV
Motivul real al divortului dintre CRBL si Elena Viscu. Fosta sotie a artistului face haz de necaz: “Suntem in...