Tăriceanu: Iohannis ordonă CSM să se ralieze prompt la acțiunile Executivului

Data actualizării: Data publicării:
Congres PSD tariceanu ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că președintele Klaus Iohannis ordonă Guvernului să elaboreze un proiect de lege în domeniul justiției, precum și „CSM să se ralieze prompt la acțiunile” Executivului. Aceasta, după ce șeful statului a cerut PSD-ALDE un proiect pentru desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților.

S-a terminat, înțeleg, și cu mimarea democrației de către președintele ”tuturor românilor” care face ședințe la Vila Lac cu liderii unui partid politic. Dl. Iohannis a lepădat orice precauție, orice spoială de neutralitate, orice aparență de respect față de limitele funcției și a ieșit să ordone instituțiilor statului trecerea la măsuri pe gustul domniei sale. Domnul Klaus Werner Iohannis, la o zi după ședința politică profund neconstituțională cu un partid politic - unde a trasat sarcini de campanie și a făcut un program de acțiuni comune - ordonă guvernului să elaboreze un proiect de lege și nu oricum, ci în regim de urgență. Domnul Iohannis nu se oprește aici, ci ordonă CSM să se ralieze prompt acțiunii guvernului. Acestui demers trebuie să i se ralieze, în mod obligatoriu, și CSM-ul”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, miercuri, pe Facebook, potrivit Mediafax.

Liderul ALDE completează că șeful statului este speriat de gândul că nu mai poate folosi magistrații la alegerile prezidențiale, așa cum a făcut în 2014.

Domnule Iohannis, am înțeles mai de mult că vă doare secția de investigare a magistraților și independența ei. Am înțeles că vă sperie gândul că în alegerile prezidențiale de anul acesta nu se vor mai putea folosi procurorii și judecătorii, precum în 2014, ca să vă netezească drumul spre un nou mandat. Nu se mai fac așa lesne dosare magistraților incomozi spre a putea fi șantajați în numele unor interese politice înalte. Nu se mai pot amâna procesele dvs. până după ce vă veți fi obținut alegerea și imunitatea prezidențială, ca în 2014”, a adăugat Tăriceanu.

El mai spune că președintele Iohannis încearcă să pună „șaua pe CSM”.

Era bine când acele anchetări de magistrați se făceau sub pulpana DNA și nu e bine când se fac acum, sub controlul CSM, garant al independenței Justiției! Să mă mai mir, deci, că vă străduiți să puneți șaua pe CSM? Nu vă interesează ce spun mii de magistrați cărora li s-au făcut abuziv dosare, în scop de șantaj. Vă interesează strict ce spun GRECO ori Comisia de la Veneția, ori alte organisme externe care văd doar ce le convine să vadă!”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele ALDE conchide că declarațiile șefului statului sunt de o gravitate maximă și nu trebuie să rămână nesancționate. Acesta mai afirmă că nu trebuie „să devenim toți complicii unui președinte al cărui singur scop este să se mai aleagă un mandat”.

După Hiroshima, unul ca dumneavoastră., domnule Iohannis, ar fi remarcat, probabil, doar praful produs de clădirile dărâmate și pericolul de a fi cărat de vânt peste hotare și nu tragedia umană produsă acolo. Declarațiile de astăzi (miercuri - n.r.) sunt de o gravitate extremă și nu trebuie să rămână nesancționate. Nu trebuie să devenim toți complicii unui președinte al cărui singur scop este să se mai aleagă un mandat”, a conchis Tăriceanu.

Reacția liderului ALDE vine după ce președintele Klaus Iohannis a solicitat, miercuri, ca Guvernul să vină cu o inițiativă legislativă pentru a corecta „anomalia” care este Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), precum și alte neregularități din domeniu, urmând ca dezbaterea să aibă loc în Parlament.

Șeful statului a solicitat astfel Guvernului să inițieze cu celeritate un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru „reașezarea legislației în concordanță cu statul de drept, cu voința populară și în acord cu organismele europene”.

Acestui demers trebuie să i se alieze și CSM cu asumarea de garant al justiției”, a completat Iohannis.

Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO) a transmis că România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri