Trei măsuri PSD-ALDE, desființate dintr-un foc în Senat. Cu ajutorul unui apropiat al lui Victor Ponta

Data actualizării: Data publicării:
PSD - COMITETUL EXECUTIV NATIONAL - 2014
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, pleaca dupa ce a participat la sedinta Comitetului Executiv National (CExN) al PSD, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, joi, 6 februarie 2014. LIVIU ADASCALITEI / MEDIAFAX FOTO

După ce au limitat substanțial aplicarea plății defalcate a TVA și au eliminat majorarea accizelor la carburanți, senatorii din Comisia de buget-finanțe au adoptat un raport negativ și la ordonanța Guvernului Tudose privind majorarea contribuțiilor sociale pentru contractele part-time. Practic, într-o singură ședință, comisia condusă de Eugen Teodorovici (PSD) a desființat trei dintre cele mai importante măsuri adoptate în ultimul timp de Guvernul PSD-ALDE.

PSD - COMITETUL EXECUTIV NATIONAL - 2014
Foto: Eugen Teodorovici, președinte al Comisiei de buget-finanțe și fost ministru în Guvernul Ponta

Întâi, la propunerea lui Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, Comisia de buget-finanțe a modificat Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, în sensul ca măsura să fie obligatorie doar pentru firmele care au contracte cu statul. „Eu merg pe ideea să fie obligatoriu numai pentru firmele care au relaţii cu statul, apoi pentru restul să fie opţională această măsură, cu sau fără un termen anume. Dacă măsura este bună, celelalte firme se vor înghesui să o aplice”, a declarat Teodorovici.

Apoi, aceeași Comisie condusă de Teodorovici a decis eliminarea majorării accizelor la carburanți. Propunerea a fost făcută de reprezentanții PNL și a fost acceptată de ceilalți membri ai Comisiei, astfel că a fost eliminat articolul din Ordonanța Guvernului nr. 25/2017 care prevedea majorarea cu 0,16 lei/litru a accizelor la carburanți, în două etape, de la 15 septembrie și 1 octombrie.

Întrebat despre eliminarea supraaccizei la carburanți, Teodorovici a răspuns: „Dacă vă aduceți aminte, atunci când eram ministru de Finanțe, am spus foarte clar că niciodată nu am să propun vreo creștere a numărului de taxe, impozite. Nici cuantumul, nici numărul acestora. Chiar din contră. Atâta timp cât am fost promotorul unui Cod fiscal liberal, cum spun foarte mulți, cel mai liberal din Europa cum îmi place mie să cred, nu am cum să vin astăzi să accept o astfel de propunere, care, din păcate, se vede în piață, crează creșteri de prețuri”.

În fine, a venit rândul ca senatorii să discute și Ordonanța Guvernului nr. 4/2017, care i-a obligat, de la 1 august, pe angajatori să plătească contribuțiile pentru pensii și pentru sănătate la nivelul salariului minim brut pentru toți salariații, inclusiv pentru cei care au aveau contracte de muncă part-time. Potrivit Profit.ro, Comisia a decis să dea un raport negativ Ordonanței.

„Cred că este nejustificată o astfel de măsură, o impunere a obligațiilor de acest tip celor care au angajați part-time. Sunt costuri care cresc la angajator și pot fi și efecte de genul reducerii locurilor de muncă în regim part-time. E adevărat, e o zonă în care se produc multe ilegalități, dar nu poți să invoci un astfel de argument, atacând în sens negativ pe toți cei care sunt de bună credință”, a afirmat președintele comisiei de buget, Eugen Teodorovici.

În toate cele trei cazuri, rapoartele întocmite de Comisia de buget-finanțe ajung, spre dezbatere și vot, în plenul Senatului. Apoi, ultimul cuvânt îl are Camera Deputaților. Între timp, cele trei ordonanțe sunt în vigoare în forma adoptată de Guvernul Tudose și produc efecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri