Turcan: Certificatul COVID trebuie să fie pașaport de acces la muncă în instituții publice. Avem uriașă nevoie de valorizarea acestuia

Data publicării:
certificatul verde covid pe telefon scanat
Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, susține introducerea obligativității prezentării certificatului verde COVID în instituțiile publice. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul interimar al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat, marți seară, la Digi24, că este „o uriașă nevoie de valorizare a certificatului verde” și că acesta ar trebui să fie „pașaport de acces la muncă” în instituțiile publice.

„Întotdeauna am optat pentru măsuri propuse de specialiști. De aceea, mâine va avea loc o întâlnire la Palatul Cotroceni, convocată de domnul președinte, în care specialiștii vor pune măsurile pe care guvernul le va impune în perioada următoare.

Avem o uriașă nevoie de valorizare a certificatului verde. Cred că în instituțiile publice certificatul verde trebuie să fie pașaport de acces la muncă.

Telemunca poate să fie o opțiune mult mai folosită acolo unde ea este posibilă. Reducerea interacțiunilor și a deplasărilor cred că pot să fie măsuri binevenite în acest context.

Și în calitate de ministru al Muncii am încercat, printr-o OUG, ca în centrele de vârstnici, copii și persoanele cu dizabilități, angajații care refuză vaccinarea să suporte testarea din banii proprii, să nu mai fie suportată testarea din banii DSP. Din nefericire, Avocatul Poporului s-a sesizat și s-a ajuns la concluzia că o OUG ar fi neconstituțională și zilele acestea în Parlament încercăm să reglăm inclusiv impunerea acestui certificat de vaccinare în insituțiile publice, mai ales în instituțiile în care oamenii sunt plătiți să aibă grijă de alte persoane.

Este hilar ca într-un centru de vârstnici cineva să primească salariu și pe salariul pe care-l primește să interacționeze cu beneficiari vaccinați dar să-i pună totuși în pericol, pentru că pot să răspândească virusul. Aici cred că e nevoie de fermitate, dar în același timp și de solidaritate.

Vaccinarea a ajuns subiect de dispută politică. Măsurile din spitale au ajuns subiect de bătălie politică”, a afirmat Raluca Turcan.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că, în contextul crizei sanitare în valul 4 al pandemiei Covid-19, a convocat o ședință, pentru miercuri, cu responsabilii guvernamentali, pentru a institui „măsuri clare, restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”. Acesta a spus că pregătirea valului 4 a fost deficitară iar campania de vaccinate „mult prea lentă”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri