Turcan: Cum e posibil ca legea consumatorului vulnerabil să nu fi interesat pe nimeni care azi țipă că Guvernul nu sprijină oamenii?

Data actualizării: Data publicării:
ministrul muncii raluca turcan in conferinta de presa
Ministrul Muncii, Raluca Turcan. Foto: INQUAM Photos/Ovidiu Dumitru Matiu

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, joi, că cei care spun că Guvernul nu e preocupat de guvernare sau e rupt de realitate “se înșeală și mint”. Ea a făcut referire la legea consumatorului vulnerabil, elaborată la începutul mandatului de ministru și adoptată de Guvern în martie, care acum “zace în Parlament”, cu toate că este în procedură de urgență. Astfel, ministrul Muncii a precizat că a vorbit, marți, în acest sens cu președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban. PSD a cerut, miercuri, ca legea să se aplice de la 1 octombrie 2021, și nu ianuarie 2022.

“România trece printr-o etapă dificilă, pentru că în momentul acesta economic am ajuns în etapa de redresare după perioada de criză economică generată de criza sanitară, însă efectele investițiilor și creșterii economice nu se regăsesc încă în buzunarele oamenilor. Atunci, există o discrepanță între cifrele macroeconomice pe care le vedem și putem compara cu țările din jurul nostru și ceea ce simte omul în fiecare zi atunci când trebuie să-și ducă traiul de la magazin până la plata facturilor.

Ca Minister al Muncii, avem câteva priorități. Vreau să le specific extrem de clar, pentru că am văzut în ultima perioadă foarte multe manipulări, dezinformări și generalizări care nu fac bine nimănui. Chiar dacă unii se străduiesc din răsputeri să inducă ideea că acest guvern nu e preocupat de guvernare, că e rupt de realitate, vreau să afirm apăsat că se înșeală și mint.

În primul rând, ca instrument imediat de compensare a tuturor creșterilor de prețuri și a creșterii costului vieții, vreau să știți că încă de la începutul mandatului, de la finalul lunii decembrie, am pus în transparență legea consumatorului vulnerabil – o lege prin care cei afectați direct de creșterile de prețuri la energie, cu diferitele tipuri de consum de energie, să poată să fie sprijiniți.

Am mai avut puțin și primeam această lege în cap, pentru că puțină lume a crezut în ea. Intram pe o ușă și ieșeam pe alta, pentru că lumea zicea că nu avem bani pentru asemenea lege și încă nu este oportună.

Mă uit în ochii dumneavoastră și vreau să vă întreb cum este posibil ca o lege pusă în transparență la finalul lui decembrie, aflată în dezbatere publică două luni, adoptată în ședința de Guvern în luna martie, să nu fi suscitat interesul nimănui care astăzi țipă și se dă de ceasul morții că Guvernul nu sprijină oamenii aflați în dificultate.

Ieri m-am adresat președintele Camerei Deputaților, pentru că în pofida faptului că acest proiect de lege a fost adoptat în ședința de Guvern în martie, zace în Parlament, cu toate că are procedură de urgență și nu a fost votat nici până acum, vine iarna iar lumea începe să fie îngrijorată, pe bună dreptate, așa cum am fost noi îngrijorați încă de la finalul anului trecut că oamenii au nevoie de un sprijin și avem nevoie și de creșterea numărului de beneficiari de sprijin din partea Guvernului pentru compensarea facturilor la energie dar și de creșterea sumelor pe care ei le primesc”, a afirmat, joi, Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă de la ANOFM.

Guvernul vrea să mărească numărul de beneficiari

Guvernul urmăreşte modificarea actualului proiect al Legii consumatorilor vulnerabili astfel încât de sprijin la plata facturii să beneficieze mai mult de 427.000 de gospodării, cât era prevăzut până acum.

"Ţintim creşterea numărului de beneficiari pe care i-am definit. Conform actualului proiect, este vorba despre 427.000 de beneficiari, iar sprijinul acestora va avea un impact bugetar de 172 de milioane de lei. Vrem să fie mai mulţi beneficiari, dar rezultatul îl voi prezenta după discuţiile cu prim-ministrul", a spus Turcan, citată de Agerpres.

Ea a arătat că acest lucru se va face prin creşterea plafonului de venituri de la care vor fi acordate aceste ajutoare, prin amendamente care vor fi aduse actualului proiect de lege.

Ministrul Energiei şi premierul vor face publice sursele de finanţare, a adăugat ministrul Muncii.

"I-am scris astăzi (miercuri - n.r.) preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, să urgenteze proiectul de lege pe care l-am iniţiat ca ministru al Muncii, de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie, astfel încât, cu resursele identificate deja de Ministerul Energiei şi de primul-ministru să putem face aplicabilă această lege a consumatorului vulnerabil aflat în risc de sărăcie energetică chiar începând cu 1 ianuarie anul 2022", a precizat ministrul.

PSD a anunțat, miercuri, că vrea ca legea consumatorului vunerabil să se aplice din 1 octombrie și nu din ianuarie 2022, așa cum a anunțat Guvernul, din cauza scumpirii energiei electrice și a gazelor.

„Protejarea consumatorilor vulnerabili este o urgență! 1 octombrie trebuie să fie termenul de aplicare a legii consumatorului vulnerabil, nu 1 ianuarie 2022. Scumpirile uriașe ale electricității și gazelor, cu peste 70% față de anul trecut, efect al liberalizării iresponsabile decisă de guvernele PNL, impun măsuri urgente de protecție a sutelor de mii de români care nu mai pot face față facturilor. Oficial, sunt peste 200.000 de gospodării în pragul debranșării”, arată PSD într-un comunicat de presă.

Consumatorii vulnerabili vor primi încă din această toamnă sprijin pentru plata facturilor la energie şi gaze, dacă legea care permite acordarea acestor ajutoare va fi aprobată în Parlament în septembrie, a declarat, în urmă cu o săptămână, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Vom devansa termenul de aplicare a Legii consumatorului vulnerabil, astfel încât sprijinul să fie acordat începând cu acest sezon rece, nu de anul viitor. Sper ca legea să fie aprobată în Parlament în prima parte a lunii septembrie, astfel încât să putem acorda aceste ajutoare din octombrie-noiembrie. (...) Vorbim de peste 400.000 de consumatori, asta înseamnă de gospodării", a spus Popescu.

Banii vor veni de la bugetul de stat, în principal din dividendele acordate de companiile energetice.

Ministrul a precizat că preţul mediu al energiei de la începutul anului până la 31 iulie a fost 64 de euro pe MWh pe piaţa spot a bursei OPCOM.

Peste 10 mii de români s-au plâns în primele șase luni ale anului Autorității de Reglementare în Energie de felul în care sunt tratați de marii furnizori de gaze și curent. Câte dintre plângerile lor au fost și soluționate, nu știm. Șefii ANRE spun, însă, că în urma acestor sesizări au dat amenzi usturătoare.

Citește și:

BNR critică modul în care s-a făcut liberalizarea pieței energiei: Prețurile au luat-o razna și trag inflația în sus

Românii se plâng de facturi uriașe la energie electrică. Secretar de stat: Cel mai ieftin MW de energie este cel pe care nu-l consumăm

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri