USR îl acuză pe Rafila că a dat „ca hoțul” 21 de milioane de euro pentru consultanță către OMS. Cum se apără ministrul Sănătății

Data publicării:
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Foto: INQUAM Photos/Bogdan Danescu

USR îl acuză, într-un comunicat de presă, pe ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila, că a semnat „pe șest” un contract prin care acordă 21 de milioane de euro pentru consultanță către Organizația Mondială a Sănătății, unde a fost angajat pe post de conducere până în 2021. În replică, ministrul a spus că a respectat directiva UE, care prevede că se recomandă folosirea asistenței tehnice furnizate inclusiv de OMS pentru a se îndeplini jaloanele cerute prin PNRR.

Potrivit USR, Alexandru Rafila a trimis în luna mai, „în mare secret”, un memorandum în urma căruia Guvernul României a acordat suma de 21 de milioane de euro pentru consultanță către Organizația Mondială a Sănătății.

„În luna mai, pe șest, ca hoțul, cel care se visează președintele României, fost șef la OMS, a înaintat un memorandum către Guvernul României prin care a cerut ca OMS să facă consultanță, inclusiv pentru partea de digitalizare din atât de hulitul de către PSD program pe Sănătate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, în mare secret, de Guvernul României în luna iunie”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, potrivit unui comunicat USR.

Ungureanu susține că problema este „suma uriașă: 21 de milioane de euro”, iar banii, mai afirmă deputatul USR, au fost „direcționați discreționar, pentru asistență tehnică – consultanță-, către organizația unde Alexandru Rafila a avut rol executiv până în anul 2021”.

Ungureanu susține că, potrivit Memorandumului, banii pentru consultanță urmează să fie împărțiți astfel:

  • 5,38 milioane de euro pentru digitalizare
  •  14,1 milioane de euro pentru servicii de sănătate și resurse umane
  • 1,7 milioane de euro pentru gestionare fonduri publice din sănătate

Deputatul USR mai susține că mai mulți miniștri din Guvernul Ciucă au semnat „golănia lui Rafila cu OMS”.

„În ordinea numerelor de pe tricou, conform semnăturilor de pe memorandum: premierul Nicolae Ciucă, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și geniul Justiției din România, Cătălin Predoiu. Ca primarul a semnat și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

În orice moment, pesedistul Alexandru Rafila poate să renunțe la acest contract de consultanță și banii vor rămâne economii la buget”, a mai spus Ungureanu.

Deputatul USR a precizat că va sesiza Agenția Națională de Integritate și DNA referitor la „acest grav conflict de interese în care se află actualul ministru PSD al Sănătății”.

Cum se apără Rafila

Ministrul Sănătății a transmis, într-un comunicat de presă, că în cadrul PNRR „coordonatorii de reforme și investiții sunt responsabili de îndeplinirea țintelor și jaloanelor aferente” și că se recomandă „utilizarea asistenței tehnice furnizate de organizații și instituții internaționale, respectiv Organizația Mondială a Sănătății, Banca Europeană pentru Investiții și Banca Mondială”.

Alexandru Rafila a adăugat că pentru componenta de asistență tehnică s-a prevăzut un buget total de 50 milioane de euro. „Aceste resurse financiare fac parte din categoria «granturi nerambursabile», acordate României de Uniunea Europeană”, a subliniat demnitarul.

Rafila a mai precizat că Ministerul Sănătății s-a consultat cu organizațiile incluse în PNRR, adică Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții și Organizația Mondială a Sănătății, iar OMS „și-a asumat integral furnizarea de asistență tehnică pentru implementarea jaloanelor” aferente din cadrul PNRR pentru România.

După consultări, pentru a se îndepliniri jaloanele cerute de UE, o condiție necesară pentru banii europeni, „Ministerul Sănătății a înaintat Guvernului României Memorandumul privind Aprobarea negocierii și semnării contractului pentru asistență tehnică dintre Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a fost aprobat în data de 24 mai 2022”, a mai transmis Rafila.

De asemenea, Ministerul Sănătății a discutat cu OMS, iar bugetul alocat asistenței tehnice de specialitate a fost de „21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentând 42% din bugetul total disponibil pentru asistență tehnică”, se mai arată în mesajul ministrului.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri