USR PLUS, propunere pentru președintele Iohannis: Să ne cheme pe toți iar Cîțu să facă un pas în spate

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Iohanis, consultări cu liderii coaliției.
Foto: presidency.ro

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, a răspuns sâmbătă, la Digi24, la criticile aduse de către președintele Klaus Iohannis partidului, după colaborarea cu AUR pentru demiterea Guvernului Cîțu. Moșteanu spune că Iohannis ar fi trebui să intervină în criza politică mult mai devreme decât a făcut-o și vine cu o propunere pentru șeful statului: să cheme formaţiunile politice la Cotroceni, iar Florin Cîţu să facă un pas în spate şi să existe o nouă variantă de premier care să fie votată luni de PNL şi UDMR, iar coaliţia de guvernare să poată merge mai departe.

„Amânarea (ședinței) este o consecință a boicotării din partea PNL și PSD. Pare că în acest moment domnul Ciolacu îi ține spatele domnului Cîțu să rămână agățat de scaunul de la Palatul Victoria. Nu știu ce s-a întâmplat cu dânsul de s-a răzgândit atât de mult în trei zile. Poate ne explică dânsul”, a declarat Moșteanu, la Digi24.

Întrebat când își vor depune miniștri USR PLUS demisiile, așa cum au spus că o vor face, Moșteanu a răspuns: „Cât de curând. Este o chestie de ore, de zile. Mai erau câteva lucruri pe la ministere de terminat, de închis, fiecare avea câteva priorități de rezolvat. Această criză politică ne-a luat prin surprindere”.

Moșteanu spune că Florin Cîțu a fost pus la Palatul Victoria pentru a ține unită coaliția de guvernare, însă puterea care i-a fost dată de această funcție „s-a dovedit a fi o pălărie prea mare pentru el”.

„A folosit această putere abuziv pentru a-și tranșa meciul la Congresul PNL, pentru a cumpăra bunăvoința primarilor cu bani publici”, a continuat purtătorul de cuvânt al USR PLUS.

El a reamintit faptul că USR PLUS își dorește continuarea coaliției de guvernare, însă fără Cîțu în fruntea Guvernului. „PNL are tot dreptul să aleagă un alt prim-ministrul, este cel mai mare partid din coaliție. Așteptăm o nouă propunere”.

Citește și: Klaus Iohannis atacă dur USR PLUS: Să cumpănească foarte bine implicațiile asocierii cu AUR

Moșteanu: Președintele trebuia să intervină mai devreme

„Ar fi fost bine ca președintele să intervină de miercuri în această criză, sau de fapt înainte să se întâmple. A a avut o altă ocazie și joi când a primit cererea de revocare a lui Stelian Ion.

Eu sper că va fi mai implicat de acum încolo, că va interveni mai rapid și că va ajuta la refacerea acestei coaliții de dreapta. Coaliția nu poate sta într-un singur om, în Florin Cîțu, care și-a dovedit incapacitatea de a conduce un guvern de coaliție”, a afirmat Ionuț Moșteanu.

Întrebat ce mesaj are pentru electoratul care și-a oferit votul pentru USR PLUS, având în vedere colaborarea cu AUR, Moșteanu a răspuns: „Este doar o consecință a acțiunii politice a PNL și a domnului Cîțu. Așteptarea că noi vom sta în această coaliție să își bată joc de noi Cîțu, să ne demită miniștri în fiecare săptămână, să încalce protocolul de coaliție, să folosească banii publici ca să își cumpere voturi la Congresul PNL, sunt sigur că această așteptare nu există de la electoratul nostru. Sunt oameni inteligenți și înțeleg că Florin Cîțu este singurul vinovat.

Am înțeles că, ca să facem bine, trebuie să mai înghițim din când în când câte o broască și asta am făcut. Da, nu avem varianta ideală”, a continuat purtătorul de cuvânt. 

USR PLUS, propunere pentru președintele Iohannis

Moșteanu i-a propus președintelui Iohannis să strângă toate partidele din coaliție la o masă, Florin Cîțu să facă un pas în spate, și în acest fel luni să fie numit în funcție un nou prim-ministru.

„Apropo de prerogativele președintelui, ne poate chema azi, mâine, poimâine pe toți, Florin Cîțu să facă un pas în spate, o nouă variantă de premier, luni votăm un nou premier și un nou cabinet împreună cu colegii din PNL și UDMR și mergem înainte”, a propus Moșteanu. „Asta dacă într-adevăr vrea binele țării, nu să joace cu PNL”, a continuat acesta.

Ce va face USR PLUS dacă noua propunere de premier va fi tot Cîțu

„Asta nu se poate, suntem români și avem proprietatea termenilor. Dacă am spus că nu mai facem un Guvern cu Florin Cîțu premier, asta este valabil și azi, și mâine și peste o lună.

Eu sper că președintele și PNL vor să continue această guvernare. Dacă nu, vor guverna cu PSD”, a conchis Ionuț Moșteanu.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri