V. Ponta: Nu cred că autorii prezenți la Salonul de la Paris au fost acolo pentru că țineau cu Guvernul sau cu președintele

Data publicării:
27032013 20m 20ponta 20salon 20paris-57187

Prim ministrul Victor Ponta a ținut să îl felicite azi, înaintea ședinței de Guvern, pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru succestul României la Salonul de carte de la Paris. Premierul a subliniat că a tras această concluzie după ce a citit articolele din publicațiile franceze, și nu din mass-media din România.

„Domnul ministru Barbu, eu m-am uitat pe presa franceză și nu pe cea română și înțeleg că evenimentul de la Paris a fost un eveniment care a făcut cinste României. Să le mulțumiți celor 60 - 70 de autori români, 63 de autori români, care ne-au făcut cu toții cinste”, a spus premierul.

Mai mult, Victor Ponta s-a referit și la faptul că cei 63 de autori prezenți la eveniment au făcut cinste României, sugerând că cei care au boicotat evenimentul nu au nimic de spus în cultura română.

„Nu ne supărăm pe nimeni că nu au vrut să participe, însă acolo a fost vorba de România. Eu nu cred că în cultură, România se împarte între oamenii lui Băsescu și cei ai USL. Cred că se împarte între cei care au ceva de spus în cultură și cei care nu au nimic de spus și vă mulțumesc pentru cum ați gestionat, alături de organizatori și toți ceilați, un eveniment care pentru România a fost un eveniment foarte bun. Și dacă reușim să trecem peste problemele bugetare, orice alt eveniment de acest gen – am văzut că avansează lucrurile la Teatru Național, la Festivalul George Enescu, și cu bani mai puțini, tot va fi cel mai mare festival de anul ăsta, chiar și cu reduceri din buget”, a declarat Victor Ponta.

Sunt momente importante și vă rog să le mulțumiți, repet, celor 63 de autori români care nu cred că au fost acolo pentru că țineau cu Guvernul sau cu președintele, au fost acolo ca să-și reprezinte propria operă și să facă cinste României și le mulțumesc pentru asta”, a conchis premierul.

Presa franceză l-a ironizat pe Victor Ponta

Prezența României, invitata de onoare a Salonului de Carte de la Paris, a fost pe larg acoperită în presa pranceză. Norman Manea, Radu Aldulescu, Lucian Dan Teodorovici sunt doar câteva dintre numele scriitorilor cărora prestigioasa publicație Le Monde le-a dedicat ample articole în dosarul despre autorii români.

Pe de altă parte, Le Monde nu a lăsat nemarcat nici protestul românescce a avut loc joia trecută, în deschiderea Salonului de Carte. Atunci, câţiva tineri artişti au apărut la Standul României purtând măşti cu chipurile autorilor care au refuzat să participe la Salon, pentru a nu îşi alătura numele cu cel al Institutului Cultural Român, respectiv Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu şi Neagu Djuvara.

În articolul despre boicotul scriitorilor români, jurnaliștii de la Le Monde fac referire și la faptul că Victor Ponta a renunțat să mai participe la deschiderea evenimentului. „Cunoscut că și-ar fi plagiat teza de doctorat, el a preferat să nu se arate în cercuri intelectuale”, scria publicația franceză.

Andrei Marga, președintele ICR, este catalogat drept „mare admirator al lui Vladimir Putin”.

Citiți și:

EXCLUSIV Digi24. Primele imagini cu protestul de la Salonul de Carte de la Paris

Scandal la „Salon du Livre”. Mai mulți protestatari au împărțit manifeste cu „ICR off”

Salonul de Carte de la Paris, una dintre cele mai mari manifestări literare internaţionale, s-a desfăşurat în perioada 22 - 25 martie. Evenimentul are o medie de 180.000 de vizitatori pe ediţie. Salon du Livre reuneşte în fiecare an peste 1.000 de expozanţi din 40 de ţări, 30.000 de profesionişti ai pieţei editoriale internaţionale şi peste 2.000 de autori din toată lumea.

Bugetul ICR pentru Salonul Cărţii de la Paris se ridică la aproximativ 700.000 de euro, după cum spunea Andrei Marga, preşedintele Institutului, într-un interviu acordat Mediafax în octombrie 2012.

Mădălina Prundea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri