V.Ponta: Să vorbim despre politicile economice și sociale cu date și informații certe, nu după ureche sau interese politice meschine

Data publicării:
ponta la guvern fb-8

Foto: Facebook

Este important ca în ce privește politicile economice și sociale ale țării (inclusiv Noul Cod Fiscal) să vorbim cu date și informații certe, nu după ureche sau după interese politice meschine. Pentru întâlnirea de mâine a partidelor parlamentare este bine ca toți (și politicienii și politrucii) să citească datele oficiale pe primele 7 luni - excedent bugetar, încasări mai mari (în special din TVA), creștere netă a investițiilor și a exporturilor! „It's the economy!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

Potrivit datelor MFP (Ministerul Finanțelor Publice, n.red.), excedentul bugetar a ajuns la 1,06% din PIB, după primele 7 luni din 2015. Avem încasări mai mari ca anul trecut - veniturile la buget sunt cu 9,9% mai mari (în termeni nominali), iar la încasările din TVA s-a înregistrat o creștere de +15,5%!

Totodată, avem o creștere semnificativă (+33,5% față de aceeași perioadă din 2014) a cheltuielilor pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile. Cheltuielile pentru investiții au fost cu 6% mai mari (nominal) față de anul precedent!”, completează premierul.

Este important ca in ce priveste politicile economice si sociale ale tarii ( inclusiv Noul Cod Fiscal) sa vorbim cu date...

Posted by Victor Ponta on Wednesday, August 26, 2015

Victor Ponta oferă și explicații detaliate ale datelor oferite mai sus:

Execuția bugetului general consolidat pe primele șapte luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 7,4 miliarde lei, respectiv 1,06% din PIB, față de un deficit de 1,01 miliarde lei, respectiv 0,15% din PIB, înregistrat la aceeași dată în anul 2014, conform datelor publicate marți de Ministerul Finanțelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 132,8 miliarde lei, reprezentând 19% din PIB, au fost cu 9,9% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,9 puncte procentuale.

Potrivit MFP, s-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din TVA (15,5%), impozitul pe venit (13,3%), impozit pe profit (10,7%), venituri nefiscale (18,1%) și accize (6,9%).

Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,5% față de anul anterior, fiind influențate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor angajatorilor, cât și de creșterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuție către pilonul II de pensii.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri față de anul precedent la impozite și taxe pe proprietate cu 3,3%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 6,5% și venituri nefiscale cu 1,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 125,4 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,9% față de aceeași perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri și servicii ( 0,9%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (8,1%) ca urmare a sezonalității plăților și a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

În paralel, se remarcă o creștere semnificativă, cu 33,5% față de aceeași perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 12,5 miliarde lei, respectiv 1,8% din PIB , în termeni nominali cu 6% mai mari față de acceași perioadă a anului precedent”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri