V. Zgonea: Sper ca miercuri să avem un vot final pe statutul parlamentarilor

Data publicării:
valeriu zgonea - mfax

Valeriu Zgonea a precizat că va discuta în acest sens cu preşedintele Senatului, Crin Antonescu, pentru a convoca de urgenţă o şedinţă a Birourilor reunite ale Parlamentului pe tema deciziei Curţii Constituţionale privind statutul deputaţilor şi senatorilor.

„Am primit decizia Curţii Constituţionale privind modificarea Statutului deputatului şi senatorului. Voi vorbi cu domnul Antonescu şi voi convoca de urgenţă un Birou Permanent. Sper ca miercuri, după angajarea răspunderii Guvernului, să avem un vot final pe statutul deputatului şi senatorului”, a spus Valeriu Zgonea, citat de Mediafax.

La rândul său, secretarul Camerei Niculae Mircovici a precizat că reuniunea Birourilor Permanente ale Camerei şi Senatului va avea loc luni, după ce Valeriu Zgonea va discuta cu Crin Antonescu.

Reclamat a doua oară la CCR

A doua sesizare a PDL privind statutul parlamentarilor a fost admisă, în 3 aprilie, de Curtea Constituţională a României (CCR), în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea suspendării de la lucrările Parlamentului a aleşilor aflaţi în conflict de interese.

PDL a depus, în 21 martie, la CC, o nouă sesizare prin care solicita controlul de constituţionalitate asupra ultimei forme a Statutului deputaţilor şi senatorilor, adoptată de plenul comun al Parlamentului.

PDL susţinea, în noua sesizare, că unele dintre prevederile cuprinse în ultima formă a statutului parlamentarilor, reexaminată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a admis primele obiecţii de neconstituţionalitate, sunt încă neconstituţionale.

Potrivit sesizării PDL, prin punerea de acord a statutului parlamentarilor cu obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Curte după prima sesizare, Parlamentul a menţinut soluţia sancţionării disciplinare pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese, reducând doar pedeapsa de la şase luni la o lună.

„Reducerea perioadei de sancţionare la o lună nu face ca textul astfel adoptat să fie constituţional, pentru că împiedicarea neconstituţională a exercitării mandatului există indiferent dacă această perioadă este de şase luni sau de o lună”, se menţiona în noua sesizare depusă de PDL.

Mai mult, PDL susţinea în sesizare că Parlamentul nu a pus de acord textul statutului cu decizia Curţii Constituţionale, încălcând astfel prevederi exprese ale Constituţiei.

PDL mai arăta că unele dispoziţii din ultima formă a statutului parlamentarilor, adoptată în 20 martie de Parlament, au fost introduse după ce Curtea a stabilit că acestea sunt neconstituţionale, referirea fiind făcută cu privire la menţiunea abrogării oricăror prevederi legislative contrare textului proiectului de lege.

PDL susţinea totodată că implicaţiile aplicării unei astfel de prevederi nu pot fi cunoscute în acest moment pentru că organul consultativ de specialitate al Parlamentului, respectiv Consiliul Legislativ, nu a fost consultat iniţial, ci ulterior. În acest sens, PDL aprecia că introducerea prevederii în cauză depăşeşte limitele cererii de reexaminare.

Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, în 20 martie, cu 360 de voturi „pentru” şi 38 „împotrivă”, statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei din 27 februarie a Curţii Constituţionale.

Membrii comisiilor au decis anterior să modifice termenul în care parlamentarii găsiţi incompatibili de ANI vor putea contesta raportul Agenţiei, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O altă modificare adusă în Comisii se referă la perioada de şase luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

Cum au motivat judecătorii decizia

În 27 martie, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională modificarea la Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanţă raportul de evaluare al ANI. De asemenea, a fost declarată neconstituţională prevederea potrivit căreia „deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese se sancţionează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni”.

Judecătorii Curţii Constituţionale au arătat, în motivarea deciziei din 27 februarie, că articolul care le oferea parlamentarilor un termen de 45 de zile pentru a contesta în instanţă deciziile de incompatibilitate sau conflict de interese pronunţate de Agenţia Naţională de Integritate contravin Constituţiei. Motivul: parlamentarii ar fi fost privilegiaţi faţă de alţi funcţionari şi demnitari, care au la dispoziţie doar 15 zile.

O altă prevedere care trebuie modificată conform cerinţelor Curţii se referă la parlamentarii aflaţi în conflict de interese. Iniţial, aceştia riscau o sancţiune cu interdicţia de participare la şedinţele Parlamentului pe timp de 6 luni, însă termenul trebuie limitat, conform deciziei Curţii Constituţionale, la 30 de zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din România rupt de lume, unde se ajunge foarte greu. Localnicii trăiesc ca pe vremea lui Ceaușescu
Digi FM
Euro 2024: Adrian Rus i-a uimit pe jurnaliștii străini, în timp ce belgienii Onana și De Bruyne i-au lăsat cu...
Pro FM
Se cunosc de aproape 30 de ani, dar au avut și tensiuni și chiar nu și-au vorbit. CRBL, despre prietenia cu...
Film Now
Jason Momoa, primele declarații despre Adria Arjona. Cum își petrec cei doi timpul împreună
Adevarul
Megastructuri dacice descoperite după 2000 de ani, cu tehnologia LiDAR. Unde sunt și ce rol aveau VIDEO
Newsweek
VIDEO Ce se întâmplă cu racheta hipersonică SUA ce zboară cu 5 km/secundă. China și Rusia jubilează
Digi FM
Câți bani a primit Babasha pentru a cânta la concertul Coldplay din București. Ce l-a avertizat pe Chris...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Imagini terifiante cu o femeie care este atacată de un taur pe o plajă din Mexic. Cum a ajuns turista în...
Film Now
Russell Crowe reacționează după ce Dakota Johnson s-a plâns de experiența cu „Madame Web”. Ce-i reproșează...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia