Video Exclusiv Veștea, despre regionalizarea României: „Am avea un sistem administrativ mult mai eficient, dar nu se poate face peste noapte”

Data actualizării: Data publicării:
adrian veștea
"Nu există o deschidere din partea comunităţilor de a face referendumuri pentru a comasa anumite localităţi", a declarat ministrul dezvoltării Adrian Veștea într-o emisiune televizată. Sursa FOTO: Captură Digi24

Adrian Veștea, ministrul propus pentru Dezvoltare, a explicat, la Digi24 că este adeptul regionalizării României, care, din punctul lui de vedere, ar reprezenta un pas înainte pentru crearea unui sistem administrativ mult mai eficient, însă a adăugat că „nu se poate face peste noapte”.

„Ce consider și e vizibil și la nivelul UE e de a comasa anumite județe ca să avem o capacitate administrativă mai bună, să avem posibilitatea de a asigura funcționarea acestor UAT-uri și să gândim proiecte strategice pe termen lung. Nu se poate face peste noapte. Sunt adeptul ei, dar nu se poate face de când sunt ministru până anul viitor. Este aproape imposibil să se facă până în alegeri. Este greu de a face azi o reorganizare administrativ-teritorială”, a spus el.

Acesta a mai adăugat că se poate gândi o strategie în situația în care Coaliția va avea astfel de obiective.

„Îmi voi aduce aportul și pregătirea pe care o am ca să gândim premisele ca în viitorul mandat să existe o astfel de perspectivă. Am spus că s-ar putea la nivelul fiecărei regiuni să se poată comasa un număr de județe într-o primă etapă. Dacă, de exemplu, șase județe se vor comasa în două regiuni cred că e un pas important înainte pentru eficientizare”, a mai spus Veștea.

Întrebat dacă se va accepta ca primarii să dispară în această situație, ministrul propus a spus că „e adevărat că se vor crea multe nemulțumiri”, însă că „este vorba despre o responsabilitate care, la un moment dat, ar trebui să și-o asume România, ca să avem un sistem administrativ mult mai eficient”.

„Cred că ar trebui să ne raportăm la cetățean, comunitate și la eficiența actului administrativ. Se vor crea multe nemulțumiri și unii vor zice că i-am favorizat sau pe alții mi-i urc în cap, dar am avea un sistem administrativ mult mai eficient”, a mai menționat ministrul propus.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri