Exclusiv Kelemen Hunor: Nu e greu să găsești acel punct când Austria are nevoie de votul tău. Trebuie să existe simetrie

Data actualizării: Data publicării:
kelemen hunor
Liderul UDMR, Hunor Kelemen. Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că România trebuie să vină cu un răspuns politic la votul Austriei împotriva admiterii în Spațiul Schengen. El a dat ca exemplu, la Interviurile Digi24.ro, un vot împotriva candidaturii Austriei la conducerea OSCE, dar și la decizii din Consiliul European în care Viena ar putea avea nevoie de votul Bucureștiului.

Austria a încălcat bunul simț, acordul Schengen. Cancelarul nu a ținut cont nici de poziția PPE. Putem să ne întrebăm dacă există o disciplină în Partidul Popular European, dar asta nu e o chestiune ideologică. Nu a fost un vot ideologic. A căutat o rezolvare la o problemă de politică internă”, a spus Kelemen Hunor.

Ar fi o mare greșeală, când ne blochează pe nedrept Austria, să aruncăm cu noroi unii în ceilalți. La o decizie o politică greșită trebuie să dai un răspuns politic și așa trebuie să facă România. Când va face, nu știu. Dar în Consiliu se votează. Și nu este foarte greu să găsești acel punct când Austria are nevoie de votul tău. România, ca stat, nu poate să își permită să fie umilită și să nu răspundă, fiindcă atunci lumea va înțelege că merge și așa”, a adăugat el.

Kelemen Hunor spune că boicotul companiilor austriece este „o chestiune individuală.

Nu poți să dai o direcție, un ordin, sau să interzici. Nu ministrul dă ordin unde să facă cont o anumită companie”, a explicat vicepremierul.

Întrebat dacă România ar trebui să voteze împotriva unei eventuale canididaturi a Austriei la conducerea OSCE, Kelemen Hunor a răspuns: „Dacă ar fi după mine, da, când vine momentul trebuie să fie o reacție la fel cum am avut noi din partea Austriei”.

A fost foarte ok chemarea ambasadorului Hurezeanu de la Viena. Dacă nu ai o reacție demnă, curajoasă, ăsta va fi mesajul, că merge cu România”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri