VIDEO. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, adusă într-o valiză la Parlament

motiune cenzura valiza

Opoziţia ameninţă Guvernul cu moţiunea de cenzură. PMP a finalizat deja textul acesteia şi urmează să discute cu ceilalţi lideri ai opoziţiei, pentru a vedea dacă are susţinerea acestora. Eugen Tomac, liderul PMP, a prezentat într-o manieră inedită textul moţiunii, ironizându-l pe Liviu Dragnea şi valiza cu presupusele documente de la compania Tel Drum. Astfel, preşedintele PMP a adus luni în Parlament textul moțiunii cu o valiză, aluzie la documentele despre Tel Drum şi Dragnea ajunse în posesia jurnaliștilor de la Rise Project.

Jurnaliştii de investigaţie de la Rise Project au dezvăluit sâmbătă că au intrat în posesia unei valize, în care se află documente personale ale familiei Dragnea şi contracte ale firmei Tel Drum.

„Pot să vă prezint ce avem în ea (în valiza adusă de Eugen Tomac - n.r.). Mi se pare important să scot și acest document, pentru că exact în această valiză am adus textul pe care împreună cu colegii l-am redactat, contribuția noastră pentru moțiunea de cenzură, i-am dat și un titlu: Guvernul Dăncilă - o binecuvântare pentru Liviu Dragnea, un blestem pentru români. Am redactat aici principalele motive care credem că sunt imputabile actualului cabinet”, a spus Tomac, menționând compromiterea justiției, „pe care a reușit-o cu prisosință actualul cabinet prin toate OUG pe care le-a dat” și  modul netransparent în care s-au făcut dezbaterile pe aceast temă.

„Nu putem intra în 1 decembrie cu cabinetul Dăncilă la Palatul Victoria. Avem nevoie de un nou guvern, sărbătorim 100 de ani de când s-a creat România și cred că e un moment prielnic pentru a da un semnal de resetarea a întregii vieți politice, prin instalarea unui nou guvern”, a declarat Eugen Tomac la Digi24.

Deputatul PMP a declarat că planul e ca împreună cu celelalte partide de opoziție să creeze un grup care să-i convingă pe eventualii nemulțumiți din PSD să vină alături de ei și să alcătuiască o nouă majoritate.  El a mai spus că este o obligatoriu să existe un dialog și cu președintele, în cazul în care apare o criză guvernamentală. 

Ce spune textul moțiunii de cenzură

PMP arată în moţiunea de cenzură că situaţia politică, economică şi socială din România s-a degradat grav, o guvernare iresponsabilă a generat o permanentă conflictualitate, incapacitate managerială şi i-a ostilizat pe români, i-a radicalizat şi îndreptat pe unii împotriva celorlalţi şi că este necesar ca Guvernul Dăncilă să plece, relatează News.ro.

În textul moţiunii propuse de PMP se arată că întreg Guvernul s-a compromis, atât în relaţia cu Comisia Europeană şi cu partenerii tradiţionali ai României, cât şi în relaţia cu cetăţenii români.

„Societatea românească este guvernată prin crize în toate domeniile de activitate, crize care reprezintă ameninţări pentru parcursul democratic al României şi care se doresc a fi oportunităţi pentru şeful de la partid al doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Pe fond, situaţia politică, economică şi socială din România s-a degradat grav, o guvernare iresponsabilă a generat o permanentă conflictualitate, incapacitate managerială, şi i-a ostilizat pe români, i-a radicalizat şi îndreptat pe unii împotriva celorlalţi, tocmai în anul aniversar al unirii naţiunii române, al Centenarului Marii Uniri”, se arată în document.

În opinia PMP, actualul Cabinet nu mai poate rămâne la Palatul Victoria pentru că s-a decredibilizat complet şi este important ca de la 1 Decembrie să existe alt Guvern, care să fie capabil să gestioneze Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va prelua la 1 ianuarie 2019.

„Doamnă prim-ministru, meritaţi să plecaţi! Aţi demonstrat, zi de zi, că vă bateţi joc de România şi de cetăţenii săi! Vă preocupă doar aservirea Justiţiei şi a tuturor instituţiilor statului de către puterea politică, precum şi modificarea legislaţiei, care ajunge să-i protejeze prioritar pe infractori. În programul de fond al guvernării, aţi stabilit de fapt să vă scăpaţi proprii penali politici de pedepsele cu închisoarea şi să vă umpleţi buzunarele prin afacerile veroase ale clientelei de partid care spoliază bugetul de stat. Astăzi, vorbim atât despre deprecierea situaţiei economice a României, cât şi despre măsurile populiste care ne expun şi mai mult în faţa unei posibile crize economice. Suntem conştienţi că se repetă scenariul din perioada 2007-2008 (guvernarea Tăriceanu) – cu un deficit bugetar mare, cheltuieli nejustificate, investiţii puţine, inflaţie astronomică, bulă imobiliară şi supraexpunere în ceea ce priveşte creditarea. De această dată nu numărăm virgule, ci animale sacrificate şi fermieri împinşi la faliment de pesta porcină africană, aflaţi la limita supravieţuirii. Nu numărăm greşeli gramaticale, incoerenţă sau greşeli de exprimare, ci victime ale represiunii violente a Jandarmeriei din 10 august 2018 sau întreprinderi eşuate ca urmare a birocraţiei excesive şi a schimbărilor copleşitoare ale legislaţiei. Pe acest tip de numărătoare, fără nicio îndoială ar trebui să plecaţi cât mai curând de la Palatul Victoria!”, se arată în textul moţiunii.

PMP detaliază principalele probleme ale actualei guvernări: criza din justiţie, criza de credibilitate a României în relaţiile internaţionale, criza bastoanelor de cauciuc şi a gazelor lacrimogene, criza pestei porcine, criza fondurilor europene, criza financiară, criza IMM-urilor.

„Cu câteva zile înainte de publicarea Raportului MCV pentru România, demiterea Guvernului Dăncilă este necesară pentru recredibilizarea instituţiilor statului de drept şi ar fi un prim pas spre normalizarea situaţiei din sistemul judiciar. Argumentele le găsim în rapoartele Comisiei de la Veneţia, Comisiei GRECO, în Raportul MCV anterior, precum şi în tensiunile din societatea românească legate de compromiterea actului de justiţie. Fără nicio îndoială, doamna Dăncilă s-a angajat să facă toate demersurile instituţionale şi legislative pentru a-l scăpa pe liderul suprem al PSD de problemele pe care acesta le are în justiţie. Cu voie de la stăpânire, ministrul Tudorel Toader s-a dovedit un piroman care a pornit un incendiu devastator în domeniul în care deţine titlul de profesor universitar. Primul pas care trebuie făcut este să li se ia, celor aflaţi astăzi la butoane, canistra cu benzină pe care încă o ţin în mâini. Altfel, justiţia română se va transforma, asemeni Bibliotecii de la Alexandria (Alexandria din Egipt, nu Alexandria din Teleorman), într-un pumn de cenuşă”, se arată în moţiune.

PMP arată că Guvernul Dăncilă a reuşit efectiv să arunce în haos sistemul de justiţie: a girat politizarea justiţiei şi a dat drepturi prea mari ministrului justiţiei, ca om politic, asupra carierei magistraţilor; pe baza unei înţelegeri între Executiv şi Legislativ, s-au dat legi în favoarea infractorilor şi s-au promovat în zeci/sute de rânduri acte normative neconstituţionale; în încercarea de a transforma justiţia în armă politică, Guvernul a decapitat DNA şi încearcă să facă acelaşi lucru cu Parchetul General; a minţit cu neruşinare instituţiile internaţionale (în frunte cu Comisia de la Veneţia), distrugând imaginea României în afara ţării; încearcă să blocheze mai multe anchete penale, printre care cea mai importantă este cea referitoare la violenţele jandarmilor împotriva protestatarilor paşnici de la mitingul din 10 august.

„Guvernul Dăncilă a reuşit, prin contra-performanţele sale în materie de politică externă, să pună sub semnul întrebării ataşamentul ţării noastre faţă de valorile Uniunii Europene şi să compromită relaţiile României cu parteneri tradiţionali. În aceste condiţii, demiterea Guvernului Dăncilă este o condiţie sine qua non pentru exercitarea de către România, cu demnitate, ţinută şi autoritate, de la 1 ianuarie 2019, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi pentru păstrarea credibilităţii României în arena relaţiilor internaţionale”, mai susţine PMP.

Partidul condus de Eugen Tomac subliniază că România are nevoie de un premier care să-i apere interesele cu argumente şi să promoveze mai mult integrarea în Uniunea Europeană, nu să defileze cu un discurs scris la ceas de seară de Vâlcov şi Dragnea. „Nu ne-am dori ca laudele primite de la Sputnik de Premierul Dăncilă să arate adevărata orientare a PSD – ALDE: de la cine primesc ordinele şi încotro vor să îndrepte ţara”, se arată în document.

În text se vorbeşte şi despre protestul din 10 august şi violenţele de atunci.

„Am fi vrut să aflăm de la dumneavoastră, doamnă prim-ministru, cine a coordonat strategia de racolare a grupurilor violente şi de infiltrare a acestora în piaţă, cine a dat ordinul de protejare a provocatorilor, cine a dispus intoxicarea jandarmilor cu informaţii false despre uciderea colegilor lor, în ultimă instanţă cine a elaborat planul diabolic de represiune brutală a protestatarilor. Ne cutremurăm la gândul că, pentru un beneficiu politic în contul PSD, e posibil să fi fost pus la cale un adevărat masacru care, din hazard şi doar printr-un miracol, a rămas la stadiul de represiune”, se arată în moţiune.

„Guvernul Dăncilă este toxic pentru România! „Îndrăzneşte să crezi” că iresponsabilitatea acestei guvernări, incompetenţa şi neputinţa au aruncat România în cea mai mare criză cu care agricultura românească s-a confruntat după cel de-al Doilea Război Mondial. Deşi primele informaţii cu privire la epidemia de pestă porcină africană erau cunoscute de autorităţile din România încă din februarie 2017, statul nu a făcut nimic până când fiul lui Liviu Dragnea a reuşit să-şi vândă porcii din propria fermă. Cei care au avut informaţii din timp, au vândut suinele şi şi-au salvat afacerea. De exemplu, Romcip Salcia, ferma de creştere a porcilor aparţinându-i lui Valentin Dragnea, care avea în iulie 2017 peste 13.585 de porci, a ajuns în prezent la aproximativ 3.000 de porci, după ce, vreme de un an, a abatorizat şi vândut diferenţa. Cei care au aflat de pesta porcină pe cale oficială, ca noi toţi, din anunţurile făcute de autorităţi în iunie 2018, şi-au pus afacerile pe butuci. Carniprod Tulcea, de exemplu, avea 38.000 de porci în iulie 2017, şi-a crescut efectivele la 48.030 în iulie 2018, iar toţi porcii au fost incineraţi la ordinul autorităţilor, afacerea fiind astfel falimentată. Pesta porcină africană a fost transformată de autorităţi într-o afacere de familie. Sorin Paul Stănescu, naşul lui Dragnea Jr., vinde dezinfectanţi instituţiilor statului pentru a combate epidemia de pestă porcină africană. Principalii clienţi ai firmei acestuia sunt Direcţiile Sanitar Veterinare din subordinea Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, instituţie condusă de Geronimo Brănescu, prieten şi fost asociat cu Sorin Paul Stănescu. Pentru aceşti dezinfectanţi, „Naşul” a încasat aproape 30 milioane de Euro”, se mai precizează în document.

În opinia PMP, criza pestei porcine africane este cea mai bună demonstraţie a faptului că Liviu Dragnea şi acoliţii săi guvernează România în interes personal, mai precis folosesc guvernarea pentru propria lor protecţie penală şi, evident, pentru profit. 

În moţiune se subliniază că maniera dezastruoasă în care Guvernul a gestionat criza pestei porcine conduce la generarea unei neîncrederi totale în instituţiile statului. ”Este evidentă inactivitatea criminală a instituţiilor statului (premieri, preşedinte ANSVSA, ministrul agriculturii), care au ignorat raportul avertisment al experţilor Comisiei Europene din 2017, raport care cerea măsuri obligatorii de prevenţie. Aici nu mai poate fi vorba doar de incompetenţă, ci de o mare complicitate şi ticăloşie politică, culmea, chiar pe fondul unui trend ascendent al industriei de creştere a porcilor din România. Dacă am rămâne doar la acest capitol al iresponsabilităţii, incompetenţei şi incapacităţii manageriale, ar fi argumentativ mai mult decât suficient pentru ca Guvernul Dăncilă, cel mai incapabil dintre toate guvernele Dragnea de până acum, să părăsească Palatul Victoria!”, se arată în text.

Moţiunea detaliază şi problema fondurilor europene.

„Nu se construiesc spitale în România nu din cauza Bruxelles-ului, ci din cauza incompetenţei şi corupţiei actualilor guvernanţi. PSD are o strategie clar definită de a menţine în sărăcie pe majoritatea românilor, pentru că astfel îi poate face dependenţi şi uşor controlabili la vot. PSD se află într-o luptă acerbă cu dezvoltarea economică, socială şi de infrastructură a acestei ţări. În acelaşi timp, e clar că guvernul nu vrea bani albi gratis de la Bruxelles, aşa cum ne mărturiseşte Darius Vâlcov, dar vrea parteneriat public-privat pe model turcesc”, se arată în document.

Potrivit acestuia, absorbţia efectivă (sumele decontate deja de Comisia Europeană) era, la sfârşitul lunii august, de 13,4%. La sfârşitul lunii iunie (ultima raportare defalcată), situaţia se prezenta în felul următor: Programul Operaţional Regional – decontări de 0,4%; Programul Operaţional Infrastructura mare – decontări de 10,21%; Programul Operaţional Competitivitate – decontări de 7,39%; Programul Operaţional Capital Uman – decontări de 0,08%; Programul Operaţional Capacitate Administrativă – decontări de 4,92%.

„Exisă cel puţin trei motive majore pentru care Guvernul Dăncilă nu foloseşte corespunzător fondurile europene: sunt mai greu de furat şi istoria a arătat că există o exigenţă mai mare în verificarea proiectelor; PSD a bulversat, practic, mecanismele administrative de absorbţie; există un grad mare de politizare la nivelul ministerelor şi, mai nou, al Autorităţilor de Management, ceea ce a împins pe mulţi dintre specialiştii pregătiţi de stat în exerciţiul bugetar trecut către zona privată de realizare de proiecte”, se arată în moţiune.

PMP susţine că Guvernul Dăncilă trebuie să plece şi pentru că e la un pas să pună economia ţării pe butuci: datoria externă României a atins cote istorice, politica halucinantă de încurajare a inflaţiei pentru a avea încasări bugetare acceptabile, pentru a putea plăti salariile, actualul guvern a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a-i sărăci pe românii care muncesc. 

”Halucinantă este nu doar politica de venituri, ci şi modul în care Guvernul Dăncilă înţelege să cheltuiască sumele colectate. Cheltuielile au crescut, în termeni nominali, cu 18,4% faţă de primul trimestru din 2017, totalul fiind de 221,71 miliarde de lei. S-au consumat 70,5% în raport cu prognoza pe care s-a construit bugetul pe 2018, iar cheltuielile bugetare majore au mers către: 1. Creşterea cu 25,3% a cheltuielilor de personal. Practic, salariile bugetarilor au crescut necontrolat. La fel şi angajările la stat – sunt cu 20.000 mai mulţi bugetari acum decât anul trecut; 2. Creşterea cu 9,2% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii. Practic, odată rezolvată problema anticorupţiei, au început să dea drumul la contracte de achiziţii de pixuri, coli, panseluţe etc.; 3. Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut cu 12,5%.

Conform documentului, pentru investiţii (cheltuieli de capital), s-au cheltuit 11,2 miliarde de lei, în timp ce, pentru asistenţă socială, s-au cheltuit 76,1 miliarde de lei.

În finalul textului există şi un mesaj pentru parlamentarii puterii.

„Domnilor şi doamnelor de la PSD-ALDE, suntem conştienţi de faptul că mulţi parlamentari ai actualei puteri se disociază de acţiunile concertate de Liviu Dragnea pentru protecţia şi profitul familiei sale şi a apropiaţilor săi. Există în PSD lideri adevăraţi, care pot să disloce suficienţi parlamentari pentru doborârea actualului Guvern al României, în vederea eliminării din vârful puterii politice a lui Liviu Dragnea, întrucât acesta a făcut destul rău ţării şi partidului său. În plus, ştim că există tensiuni reale între PSD şi ALDE, pe fondul discuţiilor referitoare la candidatul comun pentru prezidenţialele din 2019, în contextul în care Dragnea îl amăgeşte pe Tăriceanu cu o iluzorie susţinere a candidaturii celui din urmă la Cotroceni”, se arată în moţiune.

 

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate