Viorica Dăncilă: Cu ajutorul programelor PNDL, am scos ţara din noroaie

Data actualizării: Data publicării:
discurs dancila primari

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că, prin intermediul programelor PNDL, a fost scoasă ţara din noroaie şi că din cele aproape 12.700 de investiţii, peste 10.000 au fost în mediul rural.

La întrunirea Asociaţiei Comunelor din România, Viorica Dăncilă a declarat că este nevoie de politici coerente şi adaptate spaţiului comun european şi că trebuie găsite împreună.

„Avem nevoie de politici unitare coerente, adaptate spaţiului comun european şi pentru aceasta trebuie să găsim împreună soluţiile necesare pentru dezvoltarea comunităţilor pe care cu onoare le reprezentaţi. Anul trecut am participat în premieră la acest eveniment şi am prezentat principalele obiective pe care atât eu, cât şi Guvernul pe care îl conduc dorim să le îndeplinim cu privire la susţinerea autorităţilor locale, în special cele din mediul rural şi astfel permiteţi-mi să vă prezint o scurtă informare cu privire la realizările noastre din anul 2018. Succesul programului PNDL 1, introdus de ministrul Dezvoltării din acea vreme, domnul preşedinte Liviu Dragnea, mi-a dat certitudinea ca acesta trebuie continuat. Astăzi avem PNDL, programul de care depind şansele de dezvoltare a multor comunităţi. Cu ajutorul acestor programe am scos ţara din noroaie, ca să mă exprim mai plastic”, a spus Viorica Dăncilă.

Ea a precizat că peste 70 la sută din finanţarea din PNDL 1 şi din PNDL 2 a fost direcţionată către comune.

„Aşa cum ştiţi, peste 70% din finanţarea atât din PNDL 1, cât şi din PNDL 2 a fost direcţionată către comune, demonstrând astfel că modernizarea satului românesc nu mai e doar la nivel declarativ, ci avem proiecte concrete puse în practică. Astfel din 12.681 obiective de investiţii, în mediul rural sunt finanţate 10.387 în valoare de 34,25 miliarde lei. Printre investiţiile în mediul rural avem 2.689 sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, 1.776 unităţi de învăţământ, din care 880 de creşe şi grădiniţe şi 3.948 drumuri, poduri şi podeţ”, a explicat premierul.

Viorica Dăncilă a fost prezentă, luni, la întrunirea Asociaţiei Comunelor din România.

În disputa dintre primarii de mari orașe și Guvernul Dăncilă pe tema bugetului pe 2019, Asociația Comunelor din România s-a poziționat de partea Executivului. „Apreciem propunerea rezultată în urma consultărilor cu structurile asociative ale autorităților administrației publice locale din 29 ianuarie 2019, ca prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, pentru secțiunea de funcționare a bugetelor locale, să se asigure 1.200 lei/locuitor la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor. Prin cele de mai sus ne raliem poziției susținute de către Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România. Cu încrederea că rațiunea este cea care să determine acțiunea”, a arătat Asociaţia Comunelor într-o scrisoare trimisă premierului Dăncilă şi ministrului Teodorovici, scrisoare semnată de primarul Emil Drăghici, preşedintele asociaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri