Vosganian: Am o relație apropiată cu Tăriceanu. N-o să-i întorc spatele

Data publicării:
03022013 20test 20sinceritate-47486

Întrebat fiind dacă ar vota pro sau contra excluderii lui Călin Popescu Tăriceanu din PNL, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat că are o relație apropiată cu Călin Popescu Tăriceanu și că nu i-ar întorce spatele.

„Eu și Călin Popescu Tăriceanu avem o relație sufletește foarte aproapiată. Am trecut prin împrejurări foarte grele împreună, ne leagă prea multe lucruri ca eu să-i întorc spatele, așa cum sunt convins că nici el nu mi-ar întoarce spatele. Mă număr printre acei oameni care nu se îndoiesc de loialitatea lui față de Partidul Național Liberal, a declarat ministrul la emisiunea „Kilometrul 0”.

Varujan Vosganian a mărturisit că îi este foarte greu să înțeleagă care sunt motivele lui Călin Popescu Tăriceanu de a cere sprijin din partea liberalilor privind organizarea unui scrutin intern în partid, în scopul alegerii unui candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2014.

„Atunci când ai fost prim-ministru e greu să îți găsești un loc. Petre Roman a fost ministru de Externe, dar nu cred că lui Călin Popescu Tăriceanu îi trebuie o astfel de motivație. Mi-e foarte greu să evaluez comportamentul lui Călin, pentru că nu îmi dau seama dacă vine dintr-o ambiție personală sau dintr-o constatare colectivă. Nu știu dacă vrea să fie candidat la președinție în 2014. La ultimele discuții în PNL nici n-a contestat candidatura lui Crin Antonescu”, a afirmat ministrul.

Acesta a mai spus că „nu există problema Tăriceanu în PNL pentru că nu există un grup de oameni care să conspire, iar Călin Popescu Tăriceanu nu este un conspirator în PNL”.

Alte întrebări la care a răspuns ministrul Economiei, Varujan Vosganian, în cadrul rubricii „Test de sinceritate” din emisiunea „Kilometrul 0”:

Care este cea mai veche amintire pe care o aveți din copilărie?

Cea mai veche amintire o am de când a murit străbunica mea. Mi le amintesc pe bunica mea și pe mătușa îmbrăcate în doliu. Aveam doi ani. Se poate să nu fie amintirea mea, ci povestită de alții, care s-a transformat în amintire.

Ce v-ați dorit înainte de '89 și nu s-a întâmplat?

Voiam să fiu scriitor și profesor la facultate. Le-am reușit pe amândouă numai că profesor n-am mai putut să fiu, pentru că nu mai aveam timp și m-am suspendat de la ASE. Am simțit tot timpul că ceva urma să se întâmple cu viața mea. Nu știam ce, dar mă pregăteam. Când eram legați pe câmp și cu armele îndreptate spre noi, atunci eram față în față cu moartea. Întâlnirea cu moartea îți ridică foarte mult miza de viață. Atunci mă gândeam că viața mea a fost una inutilă. Nu aveam copii, cărțile nu-mi fuseseră publicate. Simțeam că viața mea e o buclă care nu s-a înnodat.

Vă este frică de DNA?

Frica mi-a trecut, pentru că au fost atâtea zvonuri privind legăturile mele cu parchetele, cu Poșta, cu gazele, că aveam abuzuri în serviciu. Frică nu-mi este. Mi-ar fi rușine. Eu reprezint comunitatea armeană, reprezint bresla scriitorilor.

În cine aveți cea mai mare încredere?

Pe lumea asta am marele noroc că ambii mei părinți sunt vii. Între mine și moarte mai e o graniță. Încă n-o simt, prin răceala ei. În părinți am cea mai mare încredere.

Gheorghe Brătianu sau Gheorghe Tătărăscu?

Brătianu, fără să detaliem lucrurile astea, pentru că vă referiți la savantul Brătianu. Gheorghe Brătianu este un exemplu extraordinar de martiriu și dacă noi, cei din PNL, avem o datorie în plus față de alte corpuri politice, este și datoria de a ne ridica la nivelul martirilor pe care acest partid i-a dat.

Aveți un regizor, un film preferat?

Filmul pe care l-am vazut cel mai des a fost „Călăuza” lui Andrei Tarkovsky.

Câte cuvinte cu Gigi Becali ați schimbat?

Am vorbit de mai multe ori. Relația dintre noi este una blajină, pentru că dânsul este mare stelist, eu, mare rapidist. Ne-am întâlnit de multe ori la meciuri. Ca să vă faceți o idee despre relația dintre noi, o să vă povestesc ceva. Eram la o televiziune și domnul Becali era prin telefon. Avea stilul său obișnuit, iar doamna din studio l-a întrebat: „Domnule Becali, ce ați spus se referă la faptul că domnul Vosganian a votat împotriva intrarii dumneavoastră în PDL?”. El a răspuns: „Nu mă puneți cu domnul Vosganian, că nu mă cert cu el”. De la armean la armân probabil că se naște un anumit respect.

Vă sunt ascultate telefoanele?

Nu știu dacă îmi sunt ascultate, dar nu am avut niciodată sentimentul că mi se întâmplă ceva pentru că îmi sunt ascultate telefoanele. Nu am primit niciun semnal care să-mi sugereze că telefoanele îmi sunt ascultate.

Acordul USL prevede ca cel mai bine plasat dintre potențialii candidați USL va fi cel care va deveni candidatul final. Ce se va întâmpla dacă Crin Antonescu nu se va plasa pe primul loc?

Potrivit modului în care noi ne promovăm liderii, după cum funcționeză raportul dintre Crin Antonescu și Victor Ponta, nu văd cum. Noi dacă îl investim pe Crin cu acestă încredere, răspunsul opiniei publice nu va fi pe măsură. Nu cred că simpatizanții noștri vor pune o grilă și vom merge împreună.

Simpatizanții PNL, dar aici vorbim de o formațiune mai mare, de USL. Sorin Oprescu l-a depășit în mai multe rânduri pe Antonescu în sondaje.

Nu știu ca Sorin Oprescu să-și fi manifestat intenția să candideze la președiție. A mai trecut o dată prin experiența și a văzut ce înseamnă să mergi la atac fără infanterie. Face bine ce face la Primărie.

Sinceritatea între cele două formațiuni este necesară amândurora. Suntem două formațiuni, lucrăm umăr la umăr și nu ar fi în interesul nimănui să își încalce angajamentul.

Veți avea congresul PNL. Care este analiza dumneavoastră?

Vestea bună este că PNL a crescut, vestea proastă e că PNL a crescut. PNL trebuie să se comporte ca un partid mare. Diferența între un partid mare și unul mic este că partidul mare iese din periodicitatea ciclurilor electorale. Își construiește structuri pe termen lung, investește în tineret, construiește departamente de specialitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri