„Zi tristă pentru România”. Kelemen Hunor îi răspunde președintelui PPE

Data publicării:
20170620_UDMR_KELEMEN_HUNOR_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea (1)
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune independenţa justiţiei şi statul de drept nu sunt afectate de legile adoptate de Parlamentul României. El a reacționat astfel la o declarație a preşedintelui Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul.

20170620_UDMR_KELEMEN_HUNOR_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Încă de săptămâna trecută am transmis un punct de vedere către preşedintele Daul, în care noi am explicat cu argumente de ce cele trei legi adoptate nu afectează în niciun fel statul de drept, nu influenţează în niciun fel lupta împotriva corupţiei şi nu suspendă independenţa justiţiei. Mai mult decât atât, prin întâlnirea Consiliului Superior al Magistraturii, cred că, din acest punct de vedere, chiar întăreşte şi independenţa justiţiei de sfera politică. Eu rămân consecvent că cele trei legi adoptate, inclusiv responsabilitatea magistraţilor, nu schimbă direcţia României şi nu afectează statul de drept”, a spus Kelemen Hunor pentru Agerpres.

Preşedintele UDMR susţine că formaţiunea sa politică este amestecată în lupta politică a popularilor europeni cu socialiştii şi se arată surprins că preşedintele PPE n-a reacţionat atunci când ar fi fost afectate drepturile minorităţilor din România.

Eu regret că Joseph Daul nu a luat o poziţie fermă când drepturile minorităţilor în România au fost afectate, dar, în acelaşi timp, eu văd că este o luptă politică normală între PPE şi stânga socialistă şi, din păcate, şi pe noi ne-au amestecat în această luptă politică. Sigur, de la Bruxelles totul se vede puţin altfel, totul se vede un pic diferit, dar eu în continuare sunt convins că aceste trei legi - şi nu vorbesc de Codul Penal, nu vorbesc de Codul de Procedură Penală, nu vorbesc de preluarea directivei - nu au afectat şi nu afectează nici statul de drept, nici independenţa justiţiei faţă de politic”, a spus Kelemen Hunor.

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a criticat joi votul din parlamentul de la Bucureşti privind modificarea legilor justiţiei, estimând că „independenţa justiţiei din România este în pericol”, relevă un comunicat de presă al PPE.

Astăzi este o zi tristă pentru România şi pentru toţi cetăţenii români care au protestat în stradă pentru a apăra independenţa justiţiei. Separarea puterilor în stat este un pilon al democraţiei. Sistemul de justiţie nu ar trebui pus niciodată sub control politic într-un stat membru al Uniunii Europene. Acţiunile majorităţii politice conduse de socialişti subminează statul de drept din România. Sunt simptome ale unei democraţii bolnave”, a subliniat Daul.

Potrivit acestuia, „modificările legilor justiţiei şi amputarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie sunt alarmante”.

Joseph Daul a adăugat că sunt în joc stabilitatea şi credibilitatea României. „Justiţie slăbită înseamnă mai multă corupţie; mai multă corupţie înseamnă mai multă sărăcie pentru oamenii obişnuiţi. Cu un an înainte de a prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, oamenii din România merită un guvern care apără statul de drept, luptă pentru o justiţie independentă şi combate corupţia”, a spus el.

Senatul României a adoptat, în şedinţa plenului de joi, în calitate de cameră decizională, propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii. S-au înregistrat 81 de voturi pentru şi 28 împotrivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri