Polițiști cu body cam. Ce spun persoanele filmate de agenții de la rutieră sau de la ordine publică

Data publicării:
politist body cam camera video portabila

Polițiștii din Cluj-Napoca au primit 125 de camere video portabile care pot fi montate pe echipament. Scopul este să filmeze orice intervenție pentru a preveni mita sau eventuale violențe. Alte astfel de dispozitive sunt acum în curs de distribuire în județele din Transilvania.

Polițist: Vă rog să-mi prezentați datele dumneavoastră și actele mașinii. Vă aduc la cunoștință că discuția este înregistrată audio și video.

De la începutul lunii februarie, polițiștii de la rutieră și ordine publică din Cluj-Napoca folosesc sisteme audio-video portabile, de tip body cam.

Paul Bora, polițist Biroul Rutier Cluj-Napoca: Le folosim pentru fotografiere sau pentru înregistrarea audio-video pentru momentele în care intrăm în contact cu subiecții participanți la trafic, iar acest lucru este sugestionat și de acest ecuson pentru a fi mai vizibili și aceștia să conștientizeze faptul că sunt înregistrați audio-video.

Măriuța Pop, jurnalist Digi24: În momentul în care polițiști opresc o mașină, sunt obligați să informeze conducătorul auto că intervenția va fi filmată. Apoi, se continuă verificările.

Polițist: Vă rog să purtați și centura de siguranță, este obligatorie, da? În special pentru siguranța dumneavoastră. Deci permis, buletin, talon și asigurare. Să așteptați vă rog la mașină până la întocmirea procesului verbal.

Şoferii se conformează noilor reguli. Dacă se consideră nevinovați, aceste camere sunt chiar în avantajul lor.

Șofer: Nu am nimic împotrivă, chiar mă bucur.
Reporter: Vă ajută cu ceva? De exemplu să demonstrați într-un proces?
Șofer: Dacă aș fi nevinovat da, dar în situația în care sunt, nu.
Șofer: Din punct de vedere al siguranței, e OK pentru că verificarea documentelor în sine poate să scoată la iveală anumite persoane care au probleme.

La finalul schimbului se descarcă aceste informații pe alte sisteme, iar acolo se stochează timp de 6 luni de zile.

Carmen Pompaș, purtător de cuvânt IPJ Cluj: Aceste sisteme sunt utile și benefice atât pentru polițiști, pentru prevenirea faptelor de ultraj ori a celor de corupție de exemplu, cât și pentru cei cu care interacționează aceștia, pentru prevenirea unor eventuale comportamente abuzive.

Polițiștii din Cluj-Napoca au primit 125 de camere portabile. Cei din Huedin 8, iar cei din Dej 25. Inspectoratul Județean de Poliție Mureș urmează să primească astfel de dispozitive.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri