Poluare excesivă în București. Străzile n-au mai fost aspirate și spălate de trei luni

Data actualizării: Data publicării:
praf-masina-oana-racheleanu
Foto: Oana Racheleanu

În contextul poluării foarte puternice din Capitală, un detaliu a fost trecut cu vederea: în ultimele luni, străzile din București nu au fost aspirate de praf și spălate, relatează Green Report. Operatorii de salubritate au încetat să mai facă acest lucru, în baza unei normative naționale din 1973, deși clima s-a schimbat mult de atunci.

Contractele cu operatorii de salubritate prevăd că pe timp de iarnă au loc activități de deszăpezire, numai că, între timp, clima s-a schimbat atât de tare încât în această iarnă abia au căzut câțiva fulgi, iar temperaturile au fost constant în jur de 10-15 grade.

Potrivit sursei citate, primăriile încheie contractele de salubritate în baza unei normative naționale din 1973.

„Normativul unic republican pentru activitatea de salubrizare a localităților” prevede că firmele desfășoară, în toate sectoarele, operațiuni pentru combaterea prafului în perioada 1 martie - 1 noiembrie. După această perioadă, teoretic începe iarna și au loc acțiuni specifice sezonului rece.

În perioada caldă, au loc acțiuni de măturare, aspirare și spălare a străzilor. De obicei, o mașină de aspirat adună în șase ore trei tone de praf, iar în lipsa acestui serviciu (pe lângă alte cauze) nivelurile de PM10 și PM2,5 sunt foarte ridicate, precizează Green Report.

Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10, și cele mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5) sunt deosebit de periculoase pentru că se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate, cum ar fi cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii și boală pulmonară obstructivă cronică.

Potrivit airlive.ro, în luna ianuarie, stația Ministerului Mediului de măsurare a calității aerului de la Universitate, a înregistrat nouă zile de depășiri zilnice pentru PM10, în condițiile în care limita pentru depășirile zilnice pe an este de 35 de zile. Mai mult, stația independentă de la Universitate a înregistrat opt depășiri zilnice în primele 20 de zile ale anului.

Care este soluția?

„În București, de aproape trei luni nu s-a mai făcut nimic, pentru că la 1 noiembrie a încetat această spălare. În schimb, clima s-a schimbat. Uite că n-a mai venit zăpada. Mai mult de atât, sunt 10 grade acum și bate soarele. Nu s-a mai făcut nimic pentru că primăriile nu dau o directivă, pentru că altfel vine Curtea de Conturi și cere banii înapoi: «Cum ai putut să speli în ianuarie, că e iarnă?». Nu se uită nimeni că sunt 10 grade afară, e soare și e praf. E un aer nerespirabil în oraș. E normal să existe praful ăsta dacă nu se face nimic. Orașul a rămas într-o situație inedită. N-are zăpadă, n-are cine reține mizeria, dar nici nu mai spălăm de trei luni. Noi, ca operatori, suntem blocați în chestia asta. (...) Instituțiile nu se pot adapta rapid la niște situații din teren”, a declarat Dan Ceaușescu, directorul unei companii de salubritate, potrivit sursei citate.

Potrivit acestuia, situația s-ar rezolva dacă Ministerul Mediului ar face o directivă în acest sens către primării.

Citiți mai multe pe Green Report.

Gabriela Firea, despre poluarea din Capitală: Din anul 2007 suntem sub monitorizarea Comisiei Europene

Primarul general al Capitalei a declarat că din 2007 Bucureştiul este sub monitorizarea Comisiei Europene privind gradul de poluare şi caracterizează ca „nedrept” faptul că este considerată „vinovată pentru tot ce nu s-a făcut 30 de ani în Capitală”.

Noi, din anul 2007 suntem sub monitorizarea Comisiei Europene, atunci când s-au constatat primele depăşiri PM 10, PM 2,5. Pentru perioada 2010-2014 se poate considera că la un moment dat să fim nu în pre-infringement, chiar în infringement, nu eram primar general, nu eram nici măcar în politică. A veni astăzi, în 2020 şi a spune că Gabriela Firea este vinovată pentru tot ce nu s-a făcut 30 de ani în Capitală, este nedrept, este injust”, a spus primarul Capitalei, la TVR 1, potrivit Agerpres.

Ea a afirmat că în mandatul său cifrele privind poluarea au fost reduse, iar acest lucru este atestat de instituţii europene.

Nu poţi să vii şi să spui că actualul primar este vinovat pentru tot ce nu s-a făcut în 2007, în 2008, în 2009, în 2010, până în 2014. Atât Agenţia de Mediu, cât şi Comisia Europeană recunosc în corespondenţă faptul că în ultimii trei ani, prin prisma măsurilor luate de Primăria Capitalei, s-au redus acele procente prin care se constata depăşirea la anumiţi indicatori”, a mai susținut Gabriela Firea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri