Reacția polițistului care a condus ancheta din Marea Britanie în dosarul Țăndărei, după achitarea inculpaților

Data actualizării: Data publicării:
cazul tandarei romi cersit

O instanță din România i-a achitat definitiv pe toți cei 25 de inculpați în dosarul Țăndărei, într-unul dintre cele mai mari cazuri privind traficul de copii, scrie BBC. Grupurile pentru apărarea drepturilor omului au criticat decizia Curții de Apel Târgu-Mureș.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa.

Bernie Gravett, polițistul englez care a lucrat în dosarul Țăndărei, a declarat că oficialilor români le-au fost trimise numeroase probe în acest caz. „Știu că dovezile există. Le-am văzut chiar eu. În Marea Britanie am condamnat 120 de persoane implicate în rețele de trafic de persoane, dar în România nu a fost făcută nicio condamnare”, a declarat, pentru BBC, Gravett.

În cadrul operaţiunii numită „Europa" au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol. Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

„Vorbim, pe de-o parte, de un grup extrem de vulnerabil, un grup foarte mare de copii romi. Pe de altă parte, vorbim de o organizație criminală care pune în pericuol securitatea Europei”, a declarat Silvia Tăbușcă, coordonatorul Centrului European pentru Educație și Cercetare Juridică.

Ministrul Justiției, după achitările din dosarul Țăndărei

Ministrul Justiției,Cătălin Predoiu, a precizat că achitarea celor 25 de inculpați din dosarul Țăndărei arată că ceva a fost în neregulă, fie nu au fost probe suficiente, fie au fost ignorate de magistrați, subliniind că și el a fost impresionat de decizie.

„Pot totuși să adaug că am fost şi eu impresionat emoţional de acest rezultat. Nu pot fi multe alternative cu privire la explicaţii. Fie nu au fost probe acolo, fie au fost probe şi au fost ignorate de către judecători. Şi într-un caz, şi în altul, ceva pare a fi în neregulă, mai ales că un alt expert în materie de anchete penale s-a pronunţat cu privire la acest lucru, pare-se în cunoştinţă de cauză”, a declarat ministrul Justiției, potrivit Mediafax.

Predoiu a mai subliniat că un pas pentru a remedia problemele din sistemul judiciar este concursul pentru ocuparea posturilor de conducere a parchetelor.

„E clar că sunt probleme de rezolvat în justiţia noastră şi de aceea, facem eforturi ca să ducem până la capăt această procedură (de numire a șefilor de parchete, n.r.) şi să avem un Minister Public condus de lideri numiţi pe termeni prevăzuţi de lege, cu toată legitimitatea necesară, să se apuce de o treabă mult, mult mai serioasă decât a fost în ultima perioadă”, a mai spus Predoiu.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri