Reacția Guvernului SUA la scrisoarea lui Giuliani: Nu comentăm opiniile unor persoane fizice

Data actualizării: Data publicării:
Richard Branson & Rudy Giuliani Visit "Cavuto" On FOX Business Network
Foto: Guliver/GettyImages

Ambasada Statelor Unite în România a transmis Digi24 câteva precizări cu privire scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, mai multor oficiali români cu privire la protocoalele din justiție. 

Richard Branson & Rudy Giuliani Visit "Cavuto" On FOX Business Network
Rudy Giuliani. Foto: Guliver/GettyImages

Purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA, Donald Carroll, a transmis câteva răspunsuri punctuale la solicitările Digi24:

„Vă sugerez să îl contactaţi pe domnul Giuliani pentru comentarii cu privire la declaraţiile prezentate ca fiind ale sale. Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetăţeni americani”, afirmă Donald Carroll, purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA.

El invocă declaraţia comună a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie, potrivit căreia „până recent, România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracţiuni. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi al experţilor internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei şi Comisia de la Veneţia”.

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal și fost primar al New York a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor Parchet General-SRI și stoparea presiunile asupra judecătorilor.

Într-o primă reacție, Liviu Dragnea a scris despre această scrisoare că încrederea în sistemul de justiţie din România este „serios zdruncinată” în faţa partenerilor externi şi a investitorilor străini.

„Este interesantă propunerea domnului Giuliani de constituire a unei comisii de judecători internaţionali care să analizeze şi să se pronunţe cu privire la impactul protocoalelor secrete asupra sistemul de justiţie. O astfel de comisie s-ar ridica deasupra partizanatelor politice din România şi ar pune capăt propagandei mincinoase care a atacat furibund orice acţiune legitimă a Parlamentului de a demonta acest Stat Paralel şi de a restabili independenţa judecătorilor. La fel este necesară o justă reabilitare a victimelor acestui sistem opresiv. Nu ne vom însănătoşi ca ţară, ca societate, ca naţiune, până când nu vom condamna public toate aceste abuzuri şi până când cei care le-au comis nu vor fi aduşi să răspundă în faţa legii. Aceasta e singura garanţie că astfel de atrocităţi nu se vor mai repeta în viitor!”, a mai scris Dragnea.

Scrisoarea a fost criticată de opoziție, dar și de ambasadorul României în SUA, George Maior. În urma afirmațiilor sale, Maior a fost convocat la MAE.

George Maior a declarat că scrisoarea lui Rudolph Giuliani reprezintă „expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Salarii mai mici de la 1 iulie 2024 pentru acești români. Decizia lovește în mulți angajați
Digi FM
Mihaela Tatu, adevărul despre motivul pentru care a divorțat de soț, după 16 ani de căsnicie: „Nu mi-a părut...
Pro FM
Lidia Buble, ipostaze senzuale printre așternuturi și într-un costum de baie roșu, într-un hotel de 2500 de...
Film Now
Cum arată copiii lui Jason Momoa. Fiul lui de 15 ani are cel mai ciudat nume de la Hollywood
Adevarul
Gratare cu carne de om. Un canibal și-a servit vecinii cu carne umană, fără ca aceștia să știe ce mănâncă de...
Newsweek
Cum a găsit Maria Ploae calea spre credință? Cine a fost actorul care a inspirat-o?
Digi FM
Cum a fost umilit un copil la serbarea de la grădiniță. Mama acestuia, mesaj sfâșietor: „M-a durut, am rămas...
Digi World
O nouă iluzie optică face furori pe rețelele sociale. Spune-mi ce vezi în poză ca să-ți spun ce personalitate...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Tatăl Angelinei Jolie, declarații rare despre fiica sa și nepoata lui, Vivienne. Jon Voight și actrița nu mai...
UTV
Bianca Censori a intors toate privirile la Paris Fashion Week. Sotia lui Kanye West nu a renuntat la tinutele...