Video Marș pentru Alexandra. Revolta și mânia scot oamenii în stradă: „Alo, 112, sunt România, salvați-mă!”

Data actualizării: Data publicării:
mars pentru alexandra bucuresti
Foto: Inquam Photos / George Călin

Câteva mii de persoane au participat, sâmbătă seară, la un protest început în Piaţa Victoriei și organizat de patru asociaţii civice, sub titlul „Pentru Alexandra. Împotriva unui stat nepăsător!”. Sunt foarte mulți tineri, foarte multe familii cu copii mici, care au adus flori, candele și steaguri și au pornit apoi din Piața Victoriei în marș către Ministerul de Interne. Aici și-au strigat nemulțumirea față de autorități și au ținut un moment de reculegere în memoria curajoasei Alexandra Măceșanu, victima bâlbei autorităților și a neputinței statului. Acțiuni de solidaritate au fost și în orașe de provincie precum Iași sau Cluj.

mars alexandra bucuresti - george calin 20190727200610_OGN_8378-01
mars alexandra bucuresti - george calin 20190727200610_OGN_8378-01

FOTO: © Inquam Photos /George Călin

ACTUALIZARE 21:45. Oamenii au început să plece din fața Ministerului de Interne, după ce au transmis mesajul „Eu sunt Alexandra”, un mesaj de solidaritate și compasiune. La fel de puternic a fost însă și sentimentul de revoltă. Ioana Ciurlea, reporterul Digi24, povestește de la fața locului ce i-au spus oamenii pe care i-a întâlnit la protest:

ACTUALIZARE ora 21:00. Sunt 5.000 de oameni care protestează în fața Ministerului de Interne și strigă: „Criminalii!”. Apoi, brusc, se face liniște și se ține un moment de reculegere. Sunt persoane care plâng. Apoi oamenii își reiau protestul și strigă „Demisia!”.

Ministrul de interne, Nicolae Moga, urmează să țină o declarație de presă la ora 21:15.

ACTUALIZARE ora 20:30. În jur de 1.000 de persoane sunt în marș spre sediul Ministerului de Interne, acolo unde sunt așteptați 3.000 de oameni. Reporterul Digi24 Ioana Ciurlea a stat de vorbă cu doi dintre participanți. Iată ce au spus ei:


În jurul orei 19.30 erau peste 600 de persoane în fața Guvernului, în scuarul din Piața Victoriei, dar și pe trotuarul din fața Muzeului Antipa. Erau în așteptarea momentului în care împreună vor să pornească într-un marș despre sediul Ministerului de Interne, unde vor să depună flori și să depună lumânări pentru Așlexandra Măceșanu, fata de 15 ani care ar fi fost ucisă cu bestialitate la Caracal, în ciuda faptului că ceruse de trei ori ajutor la 112.

Oamenii, mâhniți și revoltați, spun că nu pot, efectiv, să accepte ceea ce s-a întâmplat. Și-au pierdut încrederea în autorități și denunță nesiguranța. Ei nu mai cred că dacă au o problemă și sună la 112 cineva îi va ajuta. Spun că au nevoie rapid de răspunsuri foarte clare. 

Oamenii au adus la miting pancarte pe care scrie și „Jos penalii”, amintind de protestele față de modificarea legislației anticorupție. Aceeași revoltă de atunci o simt oamenii și acum și vorbesc din nou de corupție pentru că pur și simplu nu înțeleg cum s-a putut ca ore în șir autoritățile să nu fie în stare să intervină pentru a salva o copilă care cerea ajutor statului. Pe alte pancarte scrie „România este ucisă”, „Sângele lor e pe mâinile voastre”, „Corupţia ucide”.

„Să suni la 112 din casa criminalului și poliția să nu intre că nu are mandat, asta înseamnă să dai pensii speciale unor nesimțiți”, scrie pe una dintre pancartele purtate de protestatari, conform Mediafax.

Miercuri, Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină „la ocazie”. Minora a sunat de trei ori la numărul de urgenţă 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, însă autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei. 

Citiți și:  VIDEO. Momente tensionate la Caracal. Ce au strigat oamenii când Gheorghe Dincă a fost scos pe poartă pentru a fi dus în arest

Proteste în provincie. Iași: „Alexandra și Mihaela, iertați-ne pentru neputința noastră”

La Iași, oamenii au venit sâmbătă în Piața Unirii într-un fel de pelerinaj, a fost mai mult un protest mut. S-a improvizat un fel de altar și foarte mulți ieșeni au venit și au zăbovit din drumul lor preț de câteva minute ca să aprindă candele, lumânări, unii au adus flori și chiar o coroană cu mesajul „Alexandra și Mihaela, iertați-ne pentru neputința noastră”, aluzie la cele două cazuri de dispariție de la Caracal. Furie și revoltă sunt sentimentele care i-au încercat pe oameni atunci când au aflat detaliile acestor cazuri, dar mai ales neputință. Părinții și tinerii spun că nu se mai simt în siguranță. Sunt triști. Unii sunt de părere că ar fi nevoie de proteste ample.

Aproape 100 de persoane protestau, sâmbătă seara, și în centrul orașului Cluj-Napoca, față de felul în care au intervenit autoritățile în cazul de la Caracal. Oamenii au scris cu cretă pe zona pietonală #112 și #19 ore. De asemenea, ei au afișe cu mesaje precum „#19 ore”, „Corupția e unealta KGB, corupții sunt și trădători” sau „Cine răspunde? Unde e dreptatea”, relatează Mediafax.

„Considerăm că demisiile nu sunt suficiente, trebuie deschise dosare penale în cazul unor reprezentanți ai unor instituții ale statului. Este inadmisibil ca într-un stat european să moară tineri cu zile”, a spus unul dintre cei prezenți.

În Craiova, localnicii au pus pe soclul statuii lui Mihai Viteazul o pancardă cu mesajul „pedeapsa cu moartea criminalilor”. În acest loc craiovenii vin pe rând, împreună cu copiii, și aprind lumânări pentru fetele dispărute.

„Este fără cuvinte ceea ce s-a întâmplat. Criminalul merită pedeapsa cu moartea. Să fie omorât în chinuri. Am adus o candelă pentru Alexandra și Luiza, dar și pentru ceilalți copii care au dispărut”, a spus o craioveancă.

Proteste au avut loc și în alte orașe precum Alexandria, Brăila sau Brașov.

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri