Rise Project a testat în laboratorul Armatei măștile de la Unifarm: Filtrează abia jumătate din bacteriile nocive

Data publicării:
masti sanitare
FOTO: Getty Images

Măștile cumpărate de Unifarm, pentru care directorul suspendat Adrian Ionel a fost acuzat de DNA că a cerut mită în valoare de 760.000 de euro, sunt neconforme, scrie Rise Project, care a testat măștile în laboratorul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, aparținând Ministerului Apărării Naționale.

Reporterii Rise Project au fost sesizați din mai multe surse că măștile cumpărate de Unifarm nu asigură protecția anunțată pe etichetă. Ei au solicitat Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie al MApN să le testeze.

„Specialiștii militari scriu în raport că aerul trece atât de bine prin măștile turcești, încât filtrează abia jumătate din bacteriile nocive. Eficiența, deci, este mult sub limita impusă de standardele europene. Se situează pe la valoarea 45-63, cam la jumătate din norma de 95-98, în funcție de tipul de mască. 

În concluzie, laboratorul de testare susține că măștile turcești achiziționate și distribuite prin Unifarm sunt neconforme”, arată Rise Project.

Măști din lotul cumpărat de unifarm au fost găsite pe rafturi din benzinării Lukoil din București (bulevardul Mihai Bravu și Casa Presei), Pitești, Tecuci, Tișița sau Buzău. 

Drectorul general al Unifarm, Adrian Ionel, inculpat pentru corupție, a fost suspendat din funcție 60 de zile, prin decizia colegilor săi din Consiliul de Administrație al Companiei de Stat. Adrian Ionel nu avea oricum voie să își exercite funcția, ca efect al controlului judiciar impus în cazul său de procurorii DNA. El este acuzat că a cerut mită 760.000 de euro pentru o achiziție de măști și combinezoane, necesare în criza COVID-19.

rezultate evaluare masti
Mastile Unifarm nu au trecut testele de conformitate. Foto: Rise Project

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri