România a anulat vizele pentru 14 jurnaliști de la Russia Today care s-au dat oficiali ruși. Delegația rusă era formată din 17 oameni

Data actualizării: Data publicării:
Russian foreign passport in the hands of a man with canceled on it
Foto: Profimedia

Ministerul român de Extern a anunțat sâmbătă că Ambasada României la Moscova a anulat recent vizele a 14 jurnaliști ruși de la Russia Today, care voiau să intre în țara noastră ca membri ai unei delegații oficiale pentru a participa la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), care urmează să aibă loc la București. Anunțul vine ca reacție la declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministrului rus de Externe, care a acuzat România că a încălcat regulamentul Conferinței ITU anulând vizele membrilor delegației. Decizia de anulare a vizelor s-a bazat „inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României”, mai precizează MAE de la București.

Ministerul de Externe de la București arată într-un comunicat că Ambasada României de la Moscova a emis vize pentru 17 membri ai delegației oficiale ruse care urma să vină la București, pentru a participa la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

Ulterior, autoritățile române au retras 14 dintre cele 17 vize, după ce au constatat că așa-zișii membri ai delegației oficiale a Rusiei erau de fapt jurnaliști la Russia Today, instituție media care a fost interzisă în Uniunea Europeană, ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. Decizia de retragere a vizelor s-a bazat „inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României”, potrivit comunicatului MAE.

„Referitor la comentariul purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la revocarea de către Ambasada României la Moscova a vizelor acordate unor persoane desemnate de Federația Rusă ca delegați oficiali ai săi la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), ce se desfășoară la București, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie a.c., organizată de ITU și găzduită de România, Ministerul Afacerilor Externe precizează următoarele:

Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale a acestui stat la Conferința ITU de la București, în număr de 17, conform solicitării părții ruse.

Decizia autorităților române competente, bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media.

Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București, acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației fiind complet absurdă și vădit nefondată”, se arată în comunicatul MAE.

Reacția Bucureștiului vine după ce purtătoarea de cuvânt a Ministrului rus de Externe, Marisa Zaharova, a acuzat România că a încălcat regulamentul Conferinței ITU anulând vizele membrilor delegației.

Maria Zaharova a declarat vineri că țara noastră „a încălcat flagrant Convenția ITU”, iar decizia României „arată inconsecvența ei ca gazdă a congresului uneia dintre mai vechi organizații internaționale”, potrivit declarației ei, publicată pe site-ul MAE rus.

Purtătoarea de cuvânt a mai acuzat România că face jocurile SUA prin această decizie, pentru că la congres urmează să fie ales noul secretar general al organizației, funcție pentru care candidează SUA și Rusia, iar candidatul Rusiei este acum dezavantajat.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri