S-a schimbat Rabla pentru Electrocasnice. Se pot lua vouchere şi pentru televizoare şi maşini de spălat

Data actualizării: Data publicării:
Inside Turkey's Vestel City Mega Factory
FOTO: Getty Images

Programul Rabla pentru Electrocasnice s-a lansat oficial. Potrivit noului ghid, publicat de Ministerul Mediului, programul cuprinde acum mai multe tipuri de electrocasnice, faţă de cele trei de anul trecut. Aşadar, românii vor putea lua vouchere şi pentru televizoare sau maşini de spălat vase. Iar fondurile pentru acest program s-au dublat în 2019, la 40 de milioane de lei, ca urmare a cererii foarte mari.

În programul Rabla pentru electrocasnice 2018 erau incluse frigiderele, maşinile de spălat rufe şi aparate de aer condiţionat. Potrivit autorităţilor, în numai trei zile, cele 20 de milioane de lei au fost consumate de români.

Noutatea programului de anul acesta o reprezintă televizoarele şi maşinile de spălat vase. A anunţat astăzi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, că în cazul maşinilor de spălat vase se poate da la schimb orice produs inclus în programul Rabla pentru electrocasnice.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului: „Poate o să vă întrebaţi de ce maşini de spălat vase. Pentru că în primul rând consumul de apă trebuie să fie cât mai mic în propria noastră casă”.

Cornel Brezuică, preşedintele AFM: „În 2019 ne-am grăbit, programul începe în luna mai, mult mai devreme decât anul trecut, ceea ce înseamă că toţi cetăţenii vor beneficia de banii pe care i-am alocat prin bugetul Fondului pentru Mediu”.

Voucherele pentru televizoare au valori de 200 şi 400 de lei, iar cele pentru maşini de spălat vase 300 şi 400 de lei.

În cazul maşinilor de spălat rufe sumele acordate sunt 200 şi 300 de lei, pentru aparatele de aer condiţionat 400 de lei, iar pentru frigidere 300 şi 400 de lei. Preţurile diferă în funcţie de performanţa produselor.

Cei care îşi doresc să îşi cumpere electrocasnice prin acest program trebuie să completeze un formular pe site-ul Agenţiei Fondului pentru Mediu. Apoi, cu voucherul primit pot merge la magazine. În cazul produselor mari, multe companii merg la domiciliul clienţilor pentru a ridica aparatele vechi. Acestea din urmă vor merge la reciclat.

În general, la un frigider dacă îl ducem pe o bandă în flux continuu se pot face 40 de frigidere într-o oră. 40 pe o instalaţie mică. La 40 pe oră este destul de mult, pentru că în 24 de ore sunt 800 de frigidere.

Prin programul Rabla pentru electrocasnice 2018 au fost achiziţionate 12.900 de echipamente electrice şi electronice. Asta înseamnă că tot atâtea echipamente au fost casate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri