Exclusiv Ministrul Mediului critică Garda de Mediu și spune că în Ilfov e „dezastru” în ce privește depozitele de deșeuri

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SEDINTA DE GUVERN - 25 SEP 2023
Ministrul Mediului, Mircea Fechet. Inquam Photos / George Călin

Mircea Fechet, ministrul mediului, a declarat, joi seară, la Jurnalul de Seară de la Digi24 că în județul Ilfov e „dezastru” în ce privește depozitele necontrolate de deșeuri de construcții și că comisariatul județean al Gărzii de Mediu are „puțini oameni”. Fechet mai spune, însă, că „nu se merge din rău în mai rău” și că în situația lunară, „e o creștere exponențială” a numărului și cuantumului amenzilor.

Cosmin Prelipceanu: Domnule ministru, cât de mulțumit sunteți de Garda de Mediu?

Mircea Fechet: Eu sunt în general foarte critic la adresa Gărzii de Mediu și la adresa instituțiilor din subordinea Ministerului Mediului în general. Rar m-am declarat mulțumit, mereu consider că e loc de îmbunătățire a activității.

Cosmin Prelipceanu: De aceea suntem foarte curioși ce veți spune când veți afla că Digi24 are o serie de reportaje pe care le-am difuzat, din mai multe localități care se află pe malurile râului Argeș, în principal din Ilfov aceste localități unde, cu protecție primarilor, sunt aruncate deșeuri, resturi de la construcții pe malul râului Argeș. Se întâmplă în mai multe localități, iar Garda de Mediu ne-a spus de fiecare dată: „Analizăm, vă vom anunța care este rezultatul analizei noastre, cercetăm”. Atât ne spune Garda de Mediu

Mircea Fechet: Pot să spun că dacă ar fi fost într-un județ unde își făceau treaba cei de la Garda de Mediu, probabil că ar fi confiscat acel mijloc de transport, nu doar ar fi sancționat contravențional sau știu eu ce măsură au luat. Deci, în astfel de situații, legea e foarte clară - nu doar aplicăm amendă, confiscăm mijlocul de transport și un astfel de camion probabil costă câteva zeci bune de mii de euro și nu știu cine ar îndrăzni. Asta face Garda de Mediu deja în foarte multe județe.

Cosmin Prelipceanu: Să știți că din filmele noastre Garda de Mediu lipsește complet. Am primit un răspuns de la distanță - „Noi cercetăm”. Caz concret - acest camion portocaliu - astea sunt imagini ale camerelor de supraveghere ale poliției locale. Au constatat odată cu venirea echipei Digi24 că acest camion a făcut cinci transporturi în același loc. Colegii noștri i-au prins pe oameni când încercau să descarce un al șaselea transport și a început această urmărire. Garda de Mediu, nimic, cum vă spun, poliția locală ne-a arătat aceste imagini. Poliția națională a venit la o sesizare, dar pentru că acest camion a intrat în curtea unei proprietăți private, poliția națională nu a mai putut face nimic. 

Mircea Fechet: Mai spun ceva, de multe ori comisariatul județean al Gărzii de mediu are cinci oameni, șase oameni, șapte. Județul Ilfov e un județ complicat din acest punct de vedere, nu doar pentru că vedem acele afișe...

Cosmin Prelipceanu:  Dumneavoastră sunteți convins că Garda de Mediu i-a amendat și a confiscat alte mijloace de transport?

Mircea Fechet: Din păcate, județul Ilfov e un județ care la capitolul depozite necontrolate de deșeuri din construcții demolări, poate se și construiește mult, nu știu dacă ăsta e unul dintre motive, dar la acest capitol e dezastru.

E opinia mea în calitate de ministru și-mi asum. Alte județe țin mult mai bine sub control acest fenomen– când apare un depozit de deșeuri nectontrolat amendează imediat, cheamă primarul, salubristul să ridice și le dau o măsură complementară sancțiunii contravenționale să ecologizeze zona respectivă. Din păcate, și acesta e un fenomen care se întâmplă de ani de zile și nu doar în Ilfov, ci și în București– sunt anumite terenuri folosite tradițional pentru debarasarea acestor construcții.

Cosmin Prelipceanu: Când se va schimba lucrul ăsta, pentru că senzația e că merge din rău în mai rău, sunteți nemulțumit de Garda de Mediu...

Mircea Fechet: N-aș spune că mergem din rău în mai rău pentru că acțiunile pe care mi le prezintă colegii mei și fac lunar o situație cu sancțiunile contravenționale, cu câte controale au întreprins, cu ce măsuri au luat. Numărul amenzilor este unul crescător dacă ne raportăm pe activitatea per ansamblu a Gărzii Naționale de Mediu din anul acesta sau din anii trecuți. E o creștere exponențială atât a numărului amenzilor, cât și a cuantumului acestora, doar că de multe ori nu rezolvăm doar cu amenzile.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri