Alexandru Rafila: Tulpina nouă de coronavirus circulă în toate județele

Data actualizării: Data publicării:
alexandru rafila
Alexandru Rafila susține că noua tulpină de coronavirus este prezentă în toată țara. Foto: Agerpres

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este convins că noua tulpină de coronavirus circulă în toate județele României, însă nu peste tot s-a făcut secvențiere. În ceea ce privește o tulpină românească, Rafila spune că e mai degrabă vorba de o mutație care a fost descoperită și în alte 34 de țări, care încă nu pune probleme, potrivit Mediafax.

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, sâmbătă seara, la Antena 3, că este convins că noua tulpină de coronavirus circulă în toate județele țării, dar nu sunt informații că ar fi preponderentă.

„E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai ușor decât tulpina clasică. În ceea ce privește preponderența ei, nu am informații că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată. E posibil să fie așa, dar până când nu devine operațional acest sistem național de secvențiere a unor tulpini suspecte (...) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini.

Sunt convins că în toate județele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă”, a spus Rafila.

Întrebat despre tulpina românească, despre care s-a vorbit în spațiul public în ultimele zile, reprezentantul României la OMS spune că este vorba, mai degrabă, de o mutație, care a mai fost descoperită și în alte 34 de țări.

„Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutație semnalată la o tulpină de virus care a circulat și în România. Prima dată a fost descoperită în Scoția. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de țări.

Nu discutăm despre o mutație care în sine are un efect în ceea ce privește scăparea acestei tulpini față de răspunsul imun generat de o infecție trecută sau de vaccinare, ci este o posibilitate a unei mutații cumulative repetate care include și această mutație (...). Dar nu e niciun fel de problemă de sănătate publică până în momentul de față”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că mutația nu a arătat și nu au existat dovezi în ceea ce privește o posibilă eficacitate mai mică a vaccinului față de îmbolnăvirile produse de ea.

Infecția cu tulpina britanică ar fi mai gravă pentru vârstnici

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), spunea, la începutul săptămânii, că varianta britanică a SARS-CoV-2 circulă deja în jumătate din județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat.

În acest context, INSP subliniază că sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la DSP și CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți.

Acest lucru este necesar având în vedere transmisibilitatea crescută a acestei variante a virusului și, conform ultimelor evidențe sosite din Marea Britanie severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici.

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, referitor la estimările INSP privind evoluția pandemiei în România, că realitatea a fost întotdeauna mai bună decât scenariile și că tulpina britanică este sub control. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri