Florin Cîțu, despre scenariile INSP: Cele mai pesimiste estimări nu se vor materializa, tulpina britanică este sub control

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Florin Cîțu.
Premierul Florin Cîțu. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, referitor la estimările Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) privind evoluția pandemiei în România, că realitatea a fost întotdeauna mai bună decât scenariile și că tulpina britanică este sub control în România. El a adăugat că nu vor fi impuse noi restricții.

"Ar fi bine să ne uităm la ce înseamnă realitatea versus scenarii. Realitatea a fost mereu mai bună decât scenariile. Măsurile pe care le avem arată că au dat rezultate.

România este pe locul 3 în Europa la număr de persoane vaccinate cu două doze și pe locul 7 în lume. Este clar că am luat măsurile care trebuie, o spun datele. Mergem pe ce am făcut până acum. Cele mai pesimiste estimări nu se vor materializa", a spus premierul.

grafic-vaccinare-lume-romania
Graficul privind vaccinarea completa in lume. România este pe locul trei.

El a adăugat că măsurile existente funcționează și că nu vor fi impuse noi restricții, dar a atras atenția că sunt persoane care au început să se relaxeze, deși nu este momentul.

Cîțu a reluat recomandările de a purta mască, de a dezinfecta mâinile și de a păstra distanța.

În privința evoluției tulpinei britanice a virusului, premierul a declarat că este sub control, "nu se văd efecte devastatoare", așa cum s-a întâmplat în Marea Britanie, unde dinamica a fost rapidă.

În legătură cu noua modalitate de calcul a ratei de infectare, Cîțu a spus că situația nu se va schimba foarte mult față de cea din prezent, pentru că nu sunt focare foarte multe. "Nu mă aștept să fie diferențe majore", a adăugat el. 

Citește și:

GRAFICE. INSP: Tulpina britanică circulă în jumătate din județe. E probabilitate mare să cuprindă toată țara în viitorul apropiat

Specialiștii în sănătate publică lucrează cu trei variante, iar cel mai negru scenariu arată că, până în 20 martie, am putea ajunge la aproape 9.000 de cazuri noi în fiecare zi, de la o medie de 2.300 cât am înregistrat săptămâna trecută.

Pe baza datelor colectate de la reluarea cursurilor, Institutul Naţional de Sănătate Publică a stabilit trei scenarii de evoluţie a situaţiei epidemiologice:

  • 1. Creştere constantă cu 1% pe zi, ceea ce ar conduce la o medie de 3.300 de cazuri zilnice în 20 martie
  • 2. Creştere constantă cu 2% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 4.600 de cazuri zilnice în 20 martie
  • 3. Creştere constantă cu 4% pe zi ceea ce ar conduce la o medie de 8.900 de cazuri zilnice în 20 martie

INSP precizează însă că scenariile nu constituie modele matematice de evoluţie, ci ipoteze de lucru.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri