Alimentele care ar trebui să fie o excepție în dieta noastră sunt consumate zilnic de români

Data publicării:
mancare cantina cartofi prajiti fast food

Zahărul e peste tot - în produsele de patiserie, în iaurt, în mezeluri, sosuri, iar cum aceste alimente sunt în topul preferinţelor pentru români, consumăm dublu faţă de europeni. Aproape 30 de kilograme în fiecare an. Asta înseamnă un risc mai mare de apariţie a unor afecţiuni precum diabet, boli cardiovasculare şi chiar cancer.

OMS spune că ar fi permis între 20-30 grame de zahăr pe zi. Aproximativ 4-6 linguriţe. Şi, de fapt, cât consumăm? Statistica spune că avem undeva la 30 de kilograme de zahăr pe an pe cap de locuitor, ceea ce ne duce la 80 de grame. Cam de patru ori mâncăm noi în realitate”, spune Cristi Mărgărit, nutriționist.

Deşi este bogat în zahăr şi aditivi, mai mult de jumătate dintre români consumă cel puţin un covrig la micul dejun. Un astfel de covrig care cântăreşte 60 de grame are în compoziţie aproape 5 grame de zahăr, adică o linguriţă cu vârf.

„Produsele de patiserie ar trebui să fie o excepţie în dieta noastră, un fel de trataţie specială. Pe lângă zahărul adăugat, avem acolo şi o cantitate foarte mare de făină albă, care înseamnă glucoză”, spune Cristi Mărgărit, nutriţionist.

Acea gustare permisă în dietă zilnic să nu depăşească o sută de calorii. Ori dacă luăm o prăjiturică de pe raft şi îi citim eticheta, vom vedea că acolo sunt 300 sau mai multe calorii”, explică Ruxandra Pleşea, diabetolog.

Statisticile OMS arată că, în toată lumea, peste 22 milioane de copii, care n-au împlinit 5 ani sunt obezi. Iar numărul lor creşte anual cu 400.000.

Obezitate şi sindrom metabolic la un copil înseamnă o întârziere poate şi la şcoală, un stigmat emoţional cu care copilul va trăi şi complicaţii cardiovasculare foarte grave care se vor instala şi care pot duce în timp la acele accidente fatale”, precizează Ruxandra Pleşea, diabetolog.

Ficatul gras, pietrele în colecist, tulburările metabolismului sunt primele semne ale instalării obezităţii, spun doctorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri