Bolnavi plimbați cu targa printre mașini și pietoni

Data publicării:
targa masini pietoni
Brașov. Pacienții trebuie transportați cu targa din stradă pe trotuar până la intrarea în spital

Pacienți și salvatori sunt în pericol la Brașov. Ca să ajungă cu bolnavii la două dintre clădirile celui mai mare spital din regiunea Brașovului, ambulanțierii coboară targa pe șosea, se strecoară printre maşini și pietoni şi abia apoi ajung cu pacientul la camera de gardă. De ani de zile, intrarea specială pentru salvări este doar o promisiune.

Cea mai mare unitate sanitară din Braşov, Spitalul Clinic Judeţean, funcţionează în patru clădiri diferite. În oraş mai sunt însă şapte spitale. Iar ora prânzului este perioada din zi în care se fac cele mai multe transferuri medicale. Vorbim despre pacienţi internaţi, externaţi sau care sunt trimişi la consult, între două pavilioane.

Banda de încadrare din strada secundară în bulevardul principal, intens circulat, este locul pe care sunt nevoiţi să oprească ambulanţierii, la Staţionarul Astra. În acest fel, pacienţii ajung de pe carosabil, pe trotuar şi abia apoi în unitatea sanitară, relatează Claudiu Loghin, jurnalist Digi24.

Pericolul e la fel de mare atât pentru intervenţiile ambulanţei de stat, cât şi pentru cele ale serviciilor private, la două din clădirile Spitalului Judeţean. Numai în ultimul an, patru echipaje ale ambulanţei de stat au fost implicate în tamponări produse exact în astfel de situaţii.

„Există situaţiile în care suntem solicitaţi pentru stop cardio-respirator în spitale, este o urgenţă maximă, iar noi, când ajungem acolo, nu avem spaţiu unde să putem staţiona ambulanţa, pentru a putea participa la resuscitare. Au fost cazuri în care inclusiv maşinile de Ambulanţă au fost avariate de participanţii la trafic, neavând un spaţiu special amenajat, destinat ambulanţelor”, spune dr. Steluța Coțiu, director medical la Ambulanța Brașov.

„Păi ... traversezi strada cu bolnavul în targă?!! N-ai cum”, spune o localnică.

„Ar trebui un spaţiu specializat, pentru ambulanţe. Asta este situaţia, trebuie să ne adaptăm”, spune resemnat un ambulanțier.

Conducerea spitalui caută soluții, dar nu vrea să discute subiectul.

Reporter: Se poate rezolva situaţia aceasta?

Dr. Călin Cobelschi, director Spitalul Judeţean Braşov: Legată de ce?

Reporter: Ambulanţele care se opresc şi descarcă pacienţi de pe carosabil pe trotuar şi direct în spital. E o situaţie normală?

Dr. Călin Cobelschi: Păi nu e normală, acuma v-am spus, putem discuta altădată?

Una din cele două clădiri ale spitalului are 188 de paturi, organizate pe şapte specializări medicale. Celălalt pavilion are 169 de paturi, pentru cinci specializări medicale.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri