Când este indicată brahiterapia pentru cancerul de col uterin?

Data publicării:
Brahiterapie SANADOR Articol sustinut de SANADOR

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent întâlnit tip de cancer în rândul femeilor din România, după cancerul de sân și cel colorectal. Organizația Mondială a Sănătății arată că 99% dintre cancerele de col uterin apar în strânsă legătură cu infecția cu virusul papiloma uman (HPV), o infecție extrem de contagioasă, transmisă pe cale sexuală, însoțită de un risc oncogenic crescut. Mai mult de trei sferturi dintre persoanele active sexual se infectează cu acest virus, la un moment dat în decursul vieții. În unele cazuri, infecția cu HPV poate trece de la sine, fără manifestări clinice, însă în alte situații infecția persistentă poate duce la apariția cancerului de col uterin.

Din fericire, acest tip de cancer poate fi vindecat dacă este descoperit din timp, în stadii incipiente. În funcție de stadiul tumorii canceroase și de răspândirea celulelor maligne în organism, tratamentul poate include o intervenție chirurgicală, radioterapie și chimioterapie sau asocierea acestor metode.

Brahiterapia este un tip de radioterapie internă ce face parte din tratamentul multimodal al cancerului de col uterin și care presupune introducerea unor implanturi radioactive în apropierea tumorii. În acest mod, poate fi administrată o doză mare de radiație direct în țesutul tumoral, fără afectarea țesuturilor sănătoase din jur. Este o procedură sigură, eficientă, nedureroasă și cu efecte secundare minime.

Acest tip de radioterapie poate fi administrat fie ca tratament de sine stătător, fie împreună cu radioterapia externă sau cu chimioterapia. Brahiterapia poate fi indicată atât în stadiile incipiente ale bolii, cât și în cazul acelor tumori care au avansat locoregional, fără să fi metastazat la distanță. Există și situații în care brahiterapia este utilizată în scop paliativ, în vederea ameliorării unor semne și simptome, pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai complex centru integrat de servicii medicale oncologice, oferă acces pacientelor diagnosticate cu cancer de col uterin la tratamente de ultimă generație, inclusiv la brahiterapie.

La SANADOR, procedurile de brahiterapie sunt realizate de medici cu vastă experiență în domeniu, cu ajutorul echipamentului performant Varian GammaMedPlus iX. Procedurile se realizează în regim ambulatoriu sau de internare de zi, astfel încât pacienta își poate relua în scurt timp activitățile zilnice. Pe lângă cancerul de col uterin, brahiterapia poate fi administrată și în alte afecțiuni oncologice, cum ar fi: cancerul de sân, pulmonar, esofagian, în sarcoame, în tumori anale sau rectale, tumori cerebrale, precum și în cazuri selecționate de cancer de prostată. Pentru toate afecțiunile oncologice, SANADOR asigură pacienților o gamă extinsă de servicii medicale performante pentru diagnostic și tratament, cu ajutorul unor tehnologii medicale performante.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri