Care sunt cele mai dificile intervenții chirurgicale?

Data actualizării: Data publicării:
interventii_chirurgicale_sanador Articol susținut de SANADOR

Intervențiile chirurgicale sunt salvatoare de vieți, deseori fiind singura soluție pentru vindecarea unor afecțiuni grave. Pentru a obține cele mai bune rezultate și pentru a reduce cât mai mult riscul de complicații, este important ca operațiile să se desfășoare în centre medicale specializate, care dispun de un bloc operator modern, dotat cu aparatură de ultimă generație, și de o echipă chirurgicală experimentată.

Printre cele mai dificile intervenții chirurgicale se numără procedurile de chirurgie hepato-bilio-pancreatică, necesare pentru tratamentul unor afecțiuni ale ficatului, pancreasului și căilor biliare. Orice intervenție pe ficat este deosebit de complexă, din cauza structurii anatomice deosebite a acestui organ vital, care este foarte vascularizat și totodată fragil. De aceea, este esențial ca pacientul care are nevoie de chirurgie hepatică să se adreseze unui centru specializat, care asigură un tratament integrat, multidisciplinar și unde pot fi realizate cu succes chiar și cele mai complicate operații.

În cazul afecțiunilor hepatice severe, tratamentul chirurgical este esențial, deoarece permite eliminarea tumorilor, cu păstrarea funcției hepatice. Prin rezecție hepatică sau hepatectomie poate fi îndepărtat în siguranță până 70% din volumul ficatului bolnav, deoarece acest organ are capacitatea de regenerare în timp. Rezecția hepatică este indicată pentru tratamentul unor tumori hepatice benigne sau maligne și pentru eliminarea metastazelor hepatice.

Pentru tratamentul altor afecțiuni, cum este ciroza la ficat sau insuficiența hepatică, transplantul este singura soluție posibilă. Transplantul de ficat este cea mai dificilă și complexă intervenție de chirurgie generală, durează aproximativ 10 ore și implică înlocuirea completă a organului bolnav cu unul sănătos, prelevat de la un donator compatibil aflat în moarte cerebrală sau de la un donator viu înrudit.

În cazul unui transplant hepatic cu donator viu, provocarea cu care se confruntă echipa chirurgicală este și mai mare, pentru că trebuie realizate simultan două intervenții chirurgicale: prima pentru prelevarea unui fragment de ficat de la donatorul sănătos și a doua pentru realizarea transplantului propriu-zis. Astfel, nu există loc de greșeală: ambele echipe operatorii trebuie să aibă experiență îndelungată în realizarea operațiilor de transplant hepatic, iar spitalul trebuie să fie dotat cu echipamente medicale de ultimă generație și cu o secție de terapie intensivă deosebit de performantă.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din România unde pot fi efectuate intervenții de transplant hepatic de la un donator viu, prima operație de acest fel având loc în februarie 2020. Această performanță este posibilă datorită echipei multidisciplinare de la Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, formate din medici specializați în chirurgie hepatică, gastroenterologie, oncologie, anestezie și terapie intensivă, anatomie patologică, nutriție și radiologie intervențională.

Pacienții cu boli de ficat care se adresează Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pe termen lung a stării de sănătate. Ei au acces la consultații de specialitate oferite de medici dedicați și foarte bine pregătiți profesional, la analize de laborator și investigații medicale performante și la metode terapeutice eficiente, indiferent de severitatea afecțiunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri