Care sunt simptomele cancerului de sân?

Data actualizării: Data publicării:
Mamo_digi24 Articol sustinut de SANADOR

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer care afectează populația feminină. Potrivit estimărilor OMS, în 2018 s-au înregistrat aproximativ 10.000 de cazuri noi de cancer de sân în România, această afecțiune poziționându-se pe locul al treilea între cauzele de deces prin cancer. Prevenția, depistarea precoce a acestei afecțiuni și începerea imediată a tratamentului salvează vieți.

Există mai mulți factori care joacă un rol în apariția cancerului de sân. Potrivit studiilor, circa 5–10% din cei cu tumori mamare maligne au mutații genetice moștenite; cele mai importante gene mutante studiate în cancerul mamar sunt BRCA1 și BRCA2, implicate în cancerul mamar, dar și în cel ovarian. Se adaugă factorii hormonali, cei de mediu și stilul de viață.

Lipsa factorilor de risc nu este însă o garanție că ești ferită de boală, cum nici existența uneia sau a mai multor condiții favorizante nu înseamnă că persoana va dezvolta cu siguranță o neoplazie mamară.

Unul din principalele semne ale acestei afecțiuni este apariția unui nodul mamar sau a unei zone de îngroșare diferite ca structură de textura normală a sânului. Rămâne importantă recomandarea ca fiecare femeie să își palpeze singură sânii, lunar, iar dacă apare orice modificare să meargă imediat la medic, arată dr. Eliza Gangone, medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia oncologică, chirurgia laparoscopică, chirurgia hepato-bilio-pancreatică, la Centrul Oncologic Sanador.

Alte semne de îngrijorare sunt modificarea formei sau micșorarea sânului, retracția mamelonului și modificări ale tegumentului sânului sub forma unor eroziuni, modificări de culoare sau retracții variate. Este important ca fiecare femeie să își cunoască și să își controleze periodic propriul corp, astfel încât să observe aceste semne. Mai pot apărea simptome precum durere localizată la nivelul sânului, pe o porțiune limitată, scurgeri mamelonare maronii sau roșiatice, fără alte acuze, și jenă dureroasă la nivel axilar.

Dacă identifici unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, programează-te imediat la un consult de specialitate. Află aici care sunt investigațiile necesare pentru a stabili diagnosticul de cancer mamar și cum se tratează această afecțiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri