Cât de posibilă este varianta producerii unui vaccin anti-Covid în România

Data publicării:
barbat cu combinezon si masca deschide o cutie
Foto: Inquam Photos / George Călin

Directorul Institutului Cantacuzino, Florin Oancea, spune că este prematur să vorbim despre producerea unui vaccin anti-Covid în România. Pentru acest lucru, România are nevoie în primul rând de acceptul uneia dintre companiile producătoare. În plus, e nevoie și de o aprobare a Agenției Naționale a Medicamentului. La rândul său, Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, a explicat la Digi24 că fabricarea medicamentelor și a vaccinurilor este un proces complex și că toate etapele ar necesita între trei și cinci ani.

Institutul Cantacuzino nu a mai produs niciun vaccin din 2010, când a rămas fără autorizație.

"Nu știm provocarea la care va fi supus Institutul Cantacuzino ca să vă pot da un orizont de timp. Este o hazardare să spunem, în momentul ăsta, când se va întâmpla producția de vaccinuri anti-COVID în România. Deocamdată a fost, cum a spus-o și domnul prim-ministru, doar afirmarea disponibilității României de a participa la acest efort european. În momentul acesta, Institutul Cantacuzino poate participa cu personal, care a fost angrenat în producția de vaccinuri și cu partea de cercetare, dezvoltare. V-am spus, e o discuție prematură. Nu știm ce se va concretiza.", a declarat Florin Oancea, directorul Institutului Cantacuzino la DigiFM.

Reacția vine după ce, în weekend, premierul Florin Cîțu a declarat că România ar putea produce un astfel de vaccin la Institutul Cantacuzino.

La rândul lui, Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, a explicat la Digi24 că fabricarea medicamentelor și a vaccinurilor reprezintă un proces complex și că este vorba de 7 – 8 faze de producție pentru un medicament de succes și de două ori mai multe pentru vaccinuri.

"Durata de fabricație a unui vaccin sau medicament este între 3 și 36 de luni, sunt foarte multe etape de control al calității, ca produsul să fie compatibil cu specificațiile.

Nu e problema de aprobări, se vor da prin autoritățile europene pentru că se caută soluții pentru producția de vaccinuri, este vorba mai mult de  infrastructură.

Pentru primele faze în cazul fabricării de vaccinuri – cultivarea celulelor care produc antigen, recoltarea și purificarea - trebuie un anumit tip de tehnologie care trebuie procurat.

De când a început pandemia, am discutat cu toți premierii și miniștrii sănătății, i-am rugat să găsească soluții pentru a găsi resurse pentru o fabrică de vaccinuri pentru a putea fabrica și noi în România.  

Dacă vorbim de transfer de tehnologie cu multe etape de fabricație pentru care să avem licență primită de la producător vorbim de un orizont de 3 – 5 ani.

În plus, procesul de fabricație este complex, necesită foarte multe etape de control al calității în proces și de când se primește comanda durează și un an până când vaccinul este fabricat", a declarat Dragoș Damian.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul loc din România unde Marea Neagră se unește cu Delta Dunării. E unic în Europa, te vrăjește cu...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Cine sunt părinții lui Nick Carter și cum și-au crescut copiii. Trei dintre frații artistului au murit de...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Cod roșu de caniculă: oamenii leșină pe stradă din cauza temperaturilor de coșmar. Inclusiv tinerii sunt...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...