Ce trebuie să faci în cazul unei suspiciuni de cancer?

Data actualizării: Data publicării:
Centrul Oncologic SANADOR Articol sustinut de SANADOR

În prezent, avansul tehnologic și accesul tot mai facil la servicii medicale de calitate contribuie la depistarea precoce a unor afecțiuni grave, crescând semnificativ șansele de vindecare și calitatea vieții pacienților. De aceea, chiar în lipsa unor simptome, sunt recomandate investigații de screening pentru o serie de cancere întâlnite frecvent – cancer de sân, de col uterin, de prostată, de colon și rect – la persoanele cu factorii de risc personali (vârsta, afecțiuni asociate, expunere profesională) și familiali, la indicația medicului.

Dacă există deja semne sau simptome care pot ridica o suspiciune de cancer, atunci medicul va indica anumite analize de laborator și investigații imagistice, pentru stabilirea unui diagnostic corect. Depistat în stadii incipiente și stadializat corect, cancerul are mari șanse de vindecare. Pentru un management cu rezultate de succes, este esențială abordarea multimodală, care integrează consultații și proceduri medicale care țin de mai multe specialități medicale.

Primul pas în diagnosticarea cancerului îl reprezintă invariabil adresarea pacientului la medic, fie pentru un control în stare de aparentă sănătate, fie pentru identificarea cauzelor unor acuze clinice neplăcute. Urmează apoi efectuarea unor analize medicale și a unor investigații imagistice: ecografie, mamografie, examen RMN sau tomografie computerizată, după caz. De asemenea, pentru diagnosticul cancerului se folosesc și alte investigații moderne, cum sunt cele endoscopice (colonoscopia și ecografia digestivă superioară), care îmbină avantajele unei metode imagistice cu prelevarea de țesut prin biopsie, atunci când sunt observate formațiuni tumorale. În acest fel, pot fi diagnosticate și stadializate rapid cancerele digestive (colorectal, esofagian, gastric). Biopsia este metodă prin care se stabilește diagnosticul de certitudine în cancer. Recoltarea unei probe de țesut este urmată de examenul histopatologic și, în anumite cazuri, de examenul imunohistochimic.

Prezența metastazelor la distanță și invadarea ganglionilor, întâlnite în cancerele avansate, pot fi observate și monitorizate cu ajutorul unei investigații imagistice de ultimă generație – PET-CT – și al investigațiilor imagistice structurale (CT, RMN). Examenul PET-CT furnizează detalii despre metabolismul țesuturilor, astfel încât medicul poate să observe imediat dacă există țesuturi cu o activitate metabolică ridicată (cum este cazul țesuturilor neoplazice), unde sunt acestea localizate, dar și să monitorizeze pe termen lung pacientul cu cancer.

4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, un eveniment menit să atragă atenția lumii întregi că managementul optim al cancerului nu poate și nu trebuie să sufere întârzieri. Cu toții avem dreptul de a fi informați corect despre cancer și de a avea acces la servicii de calitate pentru prevenție, diagnostic și tratament.

SANADOR este mereu alături de pacienții oncologici, oferindu-le acces la servicii integrate de screening, diagnostic și tratament. Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexității serviciilor medicale, asigură pacienților cu neoplazii o gamă complexă și completă de servicii integrate de diagnostic, tratament și urmărire post-terapeutică. La Centrul Oncologic SANADOR, bolnavii cu cancer au acces la o gamă complexă de servicii medicale moderne, atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare de zi sau continuă. Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea post-terapeutică a cancerului necesită o abordare integrată a serviciilor medicale din următoarele specialități: oncologie medicală, radioterapie (radioterapie externă, stereotaxie, brahiterapie), medicină nucleară (PET-CT, SPECT-CT, terapie izotopică), chirurgie oncologică (Centrul Oncologic SANADOR este integrat Spitalului Clinic SANADOR).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri