CNCAN a explicat motivele pentru care nu a autorizat Secția de Radioterapie din Timișoara

Data publicării:
radioterapie

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare susține, vineri, printr-un comunicat, că a respins cererea de autorizare a Secției de Radioterapie a Spitalului Municipal Timișoara pentru că unitatea nu are un expert în fizică medicală, iar un ecran de protecție este deteriorat.

Potrivit comunicatului remis vineri presei, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) susține că în urma analizei documentației depuse și a controlului efectuat la fața locului au fost constatate deficiențe la Secția de Radioterapie a Spitalului Municipal din Timișoara, fapt pentru unitatea nu a fost autorizată.

Printre deficiențele constatate se numără deteriorarea unuia dintre ecranele de protecție împotriva radiațiilor ionizate la simulatorul de radioterapie și lipsa unui expert în fizică medicală de radioterapie.

„Expertul pentru care unitatea medicală a transmis decizia de numire nr. 70/06.08.2019 a fost nominalizat numai pentru procesul de autorizare la CNCAN, fără a avea și celelate responsabilități impuse de legislația menționată mai sus, în special cele legate de implementarea programului de control al calității și de elaborarea planurilor de tratament pentru pacienți”, se arată în comunicatul CNCAN.

Potrivit acestuia, CNCAN a respins solicitarea de autorizare a acceleratorului liniar și a simulatorului de radioterapie la începutul lunii septembrie.

„Având în vedere neconformitățile constatate în procesul de evaluare a documentației tehnice și faptul că prin adresa nr. E-3114 din 6.08.2019 spitalul a demonstrat că s-a conformat doar parțial dispozițiilor din procesul verbal încheiat de inspectorul CNCAN, ca urmare a inspecției din data de 2.07.2009, CNCAN a respins solicitarea de autorizare a utilizării acceleratorului liniar medical și a simulatorului de radioterapie prin scrisoarea nr. 2467/03.09.2019”, mai spun reprezentanți CNCAN în comunicat.

Aceștia precizează că între 3 și 19 septembrie nu a fost depusă din partea spitalului nicio solicitare de reautorizare pentru acceleratorul liniar și pentru simulator.

Secția de Radioterapie din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, căreia i se adresează bolnavi de cancer din tot vestul țării, și-a întrerupt miercuri activitatea.

„Este vorba de prelungirea autorizației de funcționare pentru acceleratorul de la radioterapie. Dosarul a fost transmis din luna mai la CNCAN și abia marți am primit un răspuns, în care ne solicită completarea unor documente sau modificarea unor documente, lucru pe care noi îl realizăm în două zile", a afirmat, joi, medicul Olimpia Oprea, directorul Spitalului Municipal Timișoara.

Practic, pacienții nu au fost externați, dar nu au fost făcute noi internări.

Sursa: Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri