CTP: Dacă îi scriu lui Weber pe ușă că e „monitorizată pentru relații cu serviciile lui Putin”? Aș putea să am argumente, dânsa nu are

Data actualizării: Data publicării:
renate weber avocatul poporului
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 gestul controversat al Avocatului Poporului – doamna Renate Weber – de a căuta „tortura” în spitalele românești. Gazetarul consideră că modul în care Weber a întocmit documentul este „o mișcare perfidă” și spune că Avocatul Poporului ar fi interesat doar să apară pe pereții spitalelor un afiș care să conțină cuvintele „tortură” și „detenție”, ca și când acolo s-ar petrece așa ceva. „Dacă îi scriu eu pe frontispiciul instituției Avocatului Poporului, ca societate civilă, că doamna Weber este «monitorizată pentru relații cu serviciile secrete ale lui Putin»?”, se întreabă retoric CTP. „N-am spus că este. Nici dânsa nu a spus că se face tortură în spital, dar e «monitorizată»”, a continuat gazetarul. „O monitorizez și eu pe ea. Dar eu s-ar putea să am și niște argumente, spre deosebire de dânsa”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

Spitalele din linia întâi, dar și mai multe unități medicale de suport au primit o notificare din partea Avocatului Poporului prin care sunt informate că sunt monitorizate „prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii”. Unităților medicale vizate li se cere să trimită documente privind numărul de pacienți, datele fiecăruia dintre ei și modul în care au fost tratați.

Cristian Tudor Popescu: Vă spuneam într-o emisiune precedentă niște lucruri în legătură cu această doamnă. Nu este vorba de duduița care s-a produs în emisiune la Digi24.

Asta este o mișcare perfidă, pentru că distinsa (Renate Weber – n.red.) nu e proastă deloc. Este de o remarcabilă perfidie și parșivenie.

Operațiunea ține de tehnicile de manipulare. Adică – ce o interesează pe doamna Weber acum este să apară cuvântul „tortură” în spitale. Să fie scris pe pereți. Atât! Tot șpilul este afișul ăsta. Nu faptul că s-ar monitoriza spitalele pentru tortură. Foarte bine, să le monitorizeze și pentru creșterea viermilor de mătase.

Problema e scrierea. Asta o interesează – să apară pe peretele spitalului cuvântul „tortură” și cuvântul „detenție” care este o imbecilitate și o diversiune sinistră. Cum să fie un spital loc de detenție? Ce, te bagă cineva cu forța? Aici nu e vorba de carantină. Asta este valabil pentru orice boală contagioasă. Nu?

Când cineva are o boală intens contagioasă, cum este acest coronavirus, este internat și ținut în spital, pentru a nu îmbolnăvi pe alți oameni. Dacă fuge de acolo, cum s-a mai întâmplat, comite o infracțiune – zădărnicirea combaterii bolilor – pentru că poate să îmbolnăvească alți oameni. Cum să fie asta detenție? În momentul când este vindecat părăsește spitalul. Poate fi vizitat – mă rog, în anunite condiții de protecție și așa mai departe.

„Doamna își face treaba pentru care a fost pusă acolo de cine a fost pusă. Dar acum lovește în medici”

Scopul este limpede. Doamna își face treaba pentru care a fost pusă acolo de cine a fost pusă.

Aici vine problema. Eu înțeleg că ținta doamnei Weber este să lovească în actuala guvernare. Asta e limpede și e clară afilierea politică a doamnei Weber. Dar acum lovește în medici, pur și simplu lovește în personalul medical, în spitalele din România. Asta nu e o lovitură dată politicienilor, e prin ricoșeu.

„«Torționarii» sunt Guvernul Orban și Klaus Iohannis”, vrea să spună distinsa doamnă. Adică ce vrea să transmită asta? „Domne, toate internările astea în spital cu COVID din perioada asta au fost niște torturi puse la cale de către Guvern împreună cu Iohannis”.

Sigur că acele cuvinte sunt prezente acolo, în documentele pe care le invocă, dar ce lege îi dă dreptul să pună afișul ăla pe perete?

Nu poate fi așa ceva. Păi, ia să ne gândim că punem așa: La o grădiniță punem sus - „Grădiniță monitorizată pentru pedofilie”. E posibil să avem cazuri de pedofilie la o grădiniță? Da! Iată că am avut chiar acum o știre despre un ins de 66 de ani, profesor, care a întreținut relații sexuale cu minoră și e reținut de poliție.

Asta înseamnă că trebuie să punem pe grădinițe „Monitorizată pentru pedofilie”?

CTP: Dacă eu îi scriu pe frontispiciul instituției „este monitorizată pentru relații cu serviciile secrete ale lui Putin”? Dar eu s-ar putea să am și niște argumente, spre deosebire de dânsa.

Este vorba despre procedeul acuzei prin întrebare. Asta este rădăcina acestui procedeu pe care îl folosește doamna Weber. „Este adevărat că domnul Popescu este un bețiv ordinar care s-a dat cu capul de șina căii ferate și este nepotul lui Iulian Vlad?”. Și dacă vin eu sau altcineva și întrebăm: „Domne, pe ce bază faceți afirmațiile astea?”. Ar răspunde așa: „Dar ce domne, am dat cu parul?”. „N-am dat cu parul, domne, am întrebat”.

Adică se livrează tot felul de amănunte de soiul ăsta, de detalii, după care, pac, semnul întrebării. Așa și madama: „E monitorizat pentru tortură”. Păi, de ce e monitorizat pentru tortură? Asta înseamnă că „acolo se produc torturi, domne. S-a întâmplat ceva”. „Ceva, ceva trebuie să fie, dacă e monitorizat pentru tortură”. Ăsta este mecanismul.

De pildă, doamna. Dacă eu îi scriu pe frontispiciul instituției Avocatului Poporului, ca societate civilă, că doamna Weber „este monitorizată pentru relații cu serviciile secrete ale lui Putin”?. Nu o spun că e așa. „E monitorizată, domne”. N-am spus că este. Nici dânsa nu a spus că se face tortură în spital, dar e „monitorizat”.

Așa, o monitorizez și eu pe ea. Dar eu s-ar putea să am și niște argumente, spre deosebire de dânsa.

CTP: Doamna aceasta este gând la gând cu bucurie cu Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei

De pildă, ați văzut ce s-a întâmplat acum cu ambasadorul rus? A fost chemat la Ministerul de Externe român ca să i se notifice de către un secretar de stat atitudinea pe care a avut-o Ministerul de Externe al Rusiei, prin purtătorul de cuvânt, față de Strategia Națională de Apărare a României.

Pentru că Ministerul de Externe Rus știți ce a spus? A spus așa: „Strategia de apărare a României, care indică Rusia ca o potențială amenințare, nu face altceva decât să tulbure siguranța și securitatea în zonă pentru a justifica aducerea de noi trupe și armament NATO și SUA în regiunea Mării Negre”. Adică „România provoacă Rusia”, spune Ministerul Afacerilor Externe rus, „ca să vină NATO mai aproape de Rusia”.

Ce spune doamna Avocat al Poporului? Am mai spus și repet declarația dânsei: „Cu Statele Unite e o altă poveste, înțeleg că ne apără de ruși, dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropo, totuși scutul ăsta e defensiv sau nu?”.

Deci doamna aceasta este gând la gând cu bucurie cu Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei.

Și atunci, hai să îi scriu și eu acolo, ca cetățean, pe ușă: „Monitorizată pentru relații cu serviciile rusești”.

V-am spus că e periculoasă. Este extrem de periculoasă această insă. Ce a făcut acum, asta cu „tortura”... Cum, domne? Aici e vorba de cuvinte. Putea foarte bine să nu folosească aceste cuvânt - „tortură” și „detenție” în comunicatul ăla și să spună același lucru: „Vom verifica dacă drepturile pacienților și cetățenilor sunt respectate în spitale”.

„Cred că toți managerii de spital din această țară ar trebui să aibă atitudinea domnului Imbri”

A vrut aceste cuvinte pentru că cuvântul „tortură” duce gândul la cine? La Vișinescu, la Ficior. Am tot rostit cuvântul „torționari” ai Securității, ai penitenciarelor în perioada comunistă. Duce gândul la tortura din spitalele psihiatrice, în care erau băgați disidenții în perioada comunistă. De-aia a pus cuvântul ăsta acolo, bătându-și joc, jignind grav personalul medical.

Cred că toți managerii de spital din această țară ar trebui să aibă atitudinea domnului Imbri de la „Victor Babeș”, să refuze să pună afișele alea pe pereți. Mă rog, dacă sunt unii care sunt puși de PSD s-ar putea să le pună.

Editor web: Liviu Cojan

Partenerii noștri