Cum evităm urgențele de sezon?

Data actualizării: Data publicării:
urgente_sanador Articol sustinut de SANADOR

Vara este, probabil, cel mai așteptat anotimp, fiind asociat cu vacanța și petrecerea timpului liber în natură. Chiar dacă soarele este benefic pentru organism, expunerea prelungită la temperaturi foarte ridicate, fără măsuri de protecție, poate avea totuși consecințe serioase asupra stării de sănătate, ce se pot transforma în urgențe medicale.

Arsurile solare sunt frecvente în sezonul estival. Utilizarea produselor cu protecție solară este esențială pentru prevenirea arsurilor. Pentru a fi eficient, este important ca factorul de protecție al produsului să fie adecvat tipului de ten. Insolația este, de asemenea, o consecință a expunerii necontrolate la temperaturi foarte ridicate, care poate avea complicații severe. Astfel, persoanele afectate pot resimți slăbiciune, durere de cap, confuzie, greață și amețeală. În cazurile grave, pot apărea respirația rapidă, convulsiile și chiar pierderea cunoștinței. Adăpostirea la umbră sau în locuri răcoroase, în caz de supraîncălzire, evitarea expunerii la soare în intervalul 10.00-16.00 și purtarea unor haine ușoare, deschise la culoare și din materiale naturale, care să acopere bine corpul contribuie la prevenirea insolației și a arsurilor solare.

Hidratarea corespunzătoare este necesară în orice anotimp, dar mai ales vara când, din cauza temperaturilor ridicate, se produce transpirația excesivă (reacție normală a organismului cu rol în răcirea corpului) care duce la pierdea apei din organism, alături de multe vitamine și minerale. Prin urmare, consumul unei cantități suficiente de lichide, de preferat apă, este foarte important pentru a preveni deshidratarea. Fructele și legumele bogate în apă sunt, utile, de asemenea, pentru hidratare.

Pe lângă efectele directe pe care căldura excesivă le are asupra organismului, o atenție deosebită trebuie acordată și alimentației. De aceea, este recomandat să se consume alimente proaspete sau, atunci când este necesar, să fie preparate corespunzător. Temperaturile ridicate pot fi un factor favorizant pentru dezvoltarea unor bacterii, iar dacă alimentele nu sunt păstrate sau preparate adecvat, atunci acestea pot fi un pericol pentru sănătate. Enterocolita este una dintre afecțiunile digestive frecvent întâlnite în anotimpul cald. Poate fi cauzată atât de bacterii, dar mai ales de virusuri, foarte frecventă fiind infecția cu norovirus și rotavirus, sau de paraziți.

Spălarea riguroasă a mâinilor și a fructelor și legumelor, manevrarea, prepararea și păstrarea corectă a alimentelor pot preveni enterocolita. De asemenea, este important ca persoanele bolnave să evite contactul cu ceilalți, limitând astfel răspândirea bolii.

Pe de altă parte, înțepăturile de insecte pot deveni surse de infecții sau alergii severe, în special în anotimpul cald, când aceste vietăți sunt foarte active. Înțepăturile de albine sau viespi provoacă deseori dureri puternice, iar unele persoane au reacții alergice severe, cu potențial fatal. Și alte insecte sau nevertebrate, ca păianjenii, pot cauza reacții alergice, iar căpușele pot transmite boala Lyme, care produce multe complicații și chiar poate pune viața în pericol. Purtarea de haine care acoperă corpul, aplicarea de produse repelente și evitarea zonelor cu foarte multă vegetație pot preveni înțepăturile de insecte.

Indiferent de urgența medicală cu care oricine se poate confrunta în sezonul cald, este important de știut că Spitalul Clinic SANADOR dispune de un Compartiment de Primiri Urgențe (CPU), cu 22 de linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe. Pacienții care aleg să se adreseze CPU SANADOR au acces nonstop la cele mai bune îngrijiri medicale, asigurate de medici urgentiști foarte bine pregătiți și cu o mare experiență, care au acces 24 din 24 de ore la o platformă investigațională astfel încât să se poată stabili imediat un diagnostic corect și tratamentul corespunzător.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri