Cum pot fi tratate minim invaziv, chiar și fără incizii, afecțiunile ginecologice?

Data actualizării: Data publicării:
chirurgie_robotica_sanador Articol susținut de SANADOR

În prezent, multe afecțiuni ginecologice pot fi tratate cu succes prin proceduri chirurgicale minim invazive, care oferă numeroase avantaje pacientelor: recuperare rapidă, risc redus de complicații, cicatrici de mici dimensiuni sau chiar inexistente, durată scurtă de spitalizare și, atunci când este posibil, păstrarea fertilității.

Tratamentul chirurgical minim invaziv pentru bolile ginecologice poate fi realizat prin mai multe metode, în funcție de indicația medicală stabilită. Astfel, pacienta poate beneficia de laparoscopie, de histeroscopie sau de chirurgie robotică în ginecologie.

Chirurgia laparoscopică este indicată pentru diagnosticul avansat și tratamentul minim invaziv al multor afecțiuni ale tractului genital, în special pentru endometrioză, fibrom uterin, chisturi ovariene sau aderențe pelvine. O intervenție laparoscopică implică inserarea unui instrument subțire, numit laparoscop, printr-o incizie în zona pelvisului. Acesta este prevăzut la capăt cu o sursă de lumină și cu o cameră video, astfel încât chirurgul poate observa în detaliu structurile interne, pentru a stabili diagnosticul. În timpul procedurii, dacă va considera necesar, medicul poate introduce și alte instrumente chirurgicale, prin alte mici incizii, pentru tratament.

O formă avansată a laparoscopiei o reprezintă chirurgia robotică ginecologică. Prin intermediul acesteia, specialistul poate realiza gesturi chirurgicale de mare finețe, mult mai sigure, cu protejarea țesutului sănătos, eliminând totodată tremurul fiziologic al mâinii.

Medicul controlează robotul chirurgical prin intermediul unei console, observând în timp real imagini la rezoluție superioară ale câmpului operator, care pot fi mărite de până la 10 ori. O intervenție de chirurgie robotică în ginecologie poate fi indicată pentru tratamentul endometriozei, al prolapsului uterin sau pentru tumorile uterine maligne sau benigne. Datorită preciziei superioare a intervenției, chirurgia robotică este preferată mai ales în cazul cancerului de endometru.

Histeroscopia este o procedură medicală care poate fi folosită, la fel ca laparoscopia, atât în scop de diagnostic, în special la pacientele cu sângerări vaginale anormale, cât și pentru tratament minim invaziv. Marele avantaj al acestei metode este că nu necesită niciun fel de incizii. Ginecologul introduce un tub subțire, numit histeroscop, prevăzut cu un sistem optic în vârf, prin vagin și prin colul uterin, până în interiorul uterului. Atunci când observă tumori sau alte probleme care necesită tratament, medicul poate interveni pentru rezolvarea lor.

Printre afecțiunile care sunt tratate prin histeroscopie se numără polipii endometriali, istmocelul, sinechia uterină și miomul uterin. De asemenea, prin această procedură poate fi realizată ablația endometrială, prin care este distrus țesutul endometrial, metoda putând fi potrivită în cazul unor paciente care suferă de endometrioză.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu afecțiuni ginecologice beneficiază de tratament chirurgical minim invaziv, în funcție de indicația medicală stabilită. Echipa chirurgicală realizează cu succes o gamă variată de intervenții laparoscopice, robotice sau histeroscopice, într-unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii existente în România.

La Spitalul Clinic SANADOR, toate intervențiile de chirurgie robotică ginecologică sunt efectuate cu robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat model existent în prezent la nivel mondial. Postoperator, pacientele primesc îngrijiri avansate în Secția de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel de competență extinsă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri