De ce anticorpii monoclonali sunt folosiți rar în spitale, deși este un tratament eficient. România are stocuri primite ca ajutor

Ligia Pricopi Data publicării:
fiolă cu anticorpi monoclonali tinuta intre degete de un doctor
Tratamentul cu anticorpi monoclonali poate fi extrem de eficient în vindecarea de COVID-19, dacă este administrat în faza incipientă a bolii Foto: Guliver/GettyImages

Două spitale din Iași au primit 50 de flacoane de anticorpi monoclonali pentru pacienții COVID, dar au administrat doar nouă dintre aceste doze. Medicii spun că majoritatea pacienților confirmați pozitiv vin la spital atunci când starea lor de sănătate este mult prea gravă, iar anticorpii ajută doar în faza incipientă a bolii, fiind meniți să ajute corpul să lupte cu infecția.

 

La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași au ajuns la începutul săptămânii 20 de doze de anticorpi monoclonali destinate tratării pacienților cu Covid-19. Au fost administrate însă numai patru doze.

„Dintre cei Covid, gravi la noi sunt 75%.  Noi vedem cel mai mult vârful icebergului, cazurile grave și extrem de grave și cu mortalitate mare și cu necesar de terapie intensivă”, spune Diana Cimpoeșu - coordonator UPU SMURD.

Și la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași situația este asemănătoare, deși ambulanțele continua să aducă pacienți confirmați pozitiv. Dacă starea lor este prea gravă, administrarea de anticorpi monoclonali nu mai este indicată.

„Am primit peste 30 de doze până în momentul de față și am administrat până în momentul de față unui număr de 5 pacienți”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Foarte mulți dintre pacienți vin la spital după ce s-au tratat acasă mai bine de o săptămână.

Un tratament de 8.000 de euro, administrat gratuit

Administrarea trebuie să se facă în primele șapte zile, de dorit în prima sau a doua zi. Cu cât mai devreme, cu atât eficiența este mai mare. Trebuie să fie pacienți peste 65 de ani, pacienți însă cu forme ușoare, fără necesar de oxigen”, explică Diana Cimpoeșu.

Autoritățile sanitare spun că singura soluție este implicarea medicilor de familie. Rolul unui astfel de tratament este de a împiedica transformarea formelor medii de boală în forme severe.

„Am pus la dispoziția medicilor de familie o aplicație în care ei identifică cazurile eligibile, le înregistrează și spitalele care s-au oferit să facă acest tratament cu spitalizare de zi văd acele cazuri, sunt planificate și vin la unitatea respectivă”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iași.

Anticorpii monoclonali se administrează în funcție de recomandările fiecărei firme producătoare într-o doză unică sau în patru doze. Un astfel de tratament costa aproximativ 8.000 de euro, dar toți pacienții declarați eligibili beneficiază de el gratuit.

Italia a trimis de curând României 5.200 de flacoane de anticorpi monoclonali, iar Germania s-a oferit să ajute cu încă 12.750 de unități prin mecanismul european de protecție civilă.

Un astfel de tratament, cu anticorpi monoclonali, i-a fost administrat anul trecut și fostului președinte Donald Trump, încă din primele momente de spitalizare, ceea ce l-a ajutat să treacă destul de repede de boală. La momentul respectiv, era încă un tratament în fază experimentală, dar între timp a fost omologat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...