Digi24 a continuat experimentul apelurilor la DSP: La București a răspuns un voluntar, la Timiș un medic rezident

Data actualizării: Data publicării:
Capture

Direcția de Sănătate Publică are o centrală telefonică, după experimentul Digi24 privind apelurile la care a durat o jumătate de oră pentru ca cineva să răspundă. Vineri seară, după o săptămână, experimentul a fost repetat și, din întâmplare, a răspuns unul dintre voluntarii care s-au oferit să ajute la preluarea apelurilor.

Digi24 a sunat de această dată la numărul unic pus la dispoziția cetățenilor interesați să sune la DSP București (021.9462). Astfel, dacă cineva sună acum la DSP este întâmpinat de un robot telefonic cu un scurt mesaj, iar la experimentul Digi24 a răspuns un voluntar, după circa un minut.

Operator: Bună seara, DSP!

Claudiu Pândaru: Doar zece secunde vă rețin, înțeleg că aveți acum la dispoziție o centrală telefonică?

Operator: Da.

Claudiu Pândaru: S-au schimbat lucrurile față de momentul în care răspundeați la telefoane individual? Vă este mai ușor să lucrați?

Operator: Noi suntem voluntari.

Claudiu Pândaru: De când faceți voluntariat la DSP?

Operator: De la 1 august.

Claudiu Pândaru: Nu vom mai ține linia ocupată, probabil aveți și alte apeluri...

Operator: Exact, se răspunde non-stop.

Șefa DSP a fost invitată vineri seară în studioul Digi24 și inițial a confirmat participarea, pentru ca ulterior să anunțe că nu mai participă în emisiune.

Jurnaliștii Digi24 au continuat experimentul și la DSP Timiș, primul județ indicat de ministrul sănătății - aflat el în direct -, unde un medic rezident a răspuns imediat. Vineri seară, acolo răspundeau la telefon 12 persoane, a precizat el.

„Cel mai mult de muncă este la procesarea rezultatelor pe care le primim, pentru că testează mai multe laboratoare în județ, avem de procesat aproximativ 1.800 de probe pe zi”, a răspuns medicul rezident.

„E foarte mult de muncă”, a spus el, precizând că acolo nu este o centrală telefonică, dar au toate dotările necesare și personal suficient. Medicul rezident de la DSP Timiș a spus că lucrează în gărzi de 7 ore.

Medicul a dat ca exemplu o situație în care se întâmplă ca de la un DSP să răspundă mai greu: „Pe oamenii aceia i-aș invita să vină aici și să vadă ce înseamnă să procesezi 1.800 de rezultate pe zi. Muncim încontinuu, să vă explic de ce se întâmplă chestia cu răspunsul la telefon: avem anumite secții unde pornește, de exemplu, un focar și atunci se testează tot pe secția respectivă. Ne sună de pe secția respectivă și ne cer 30 de coduri de caz, acestea durează în jur de jumătate de oră, 40 de minute, o oră”. 

Astăzi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că generalul medic Ionel Oprea, care a coordonat situația de la Suceava când a izbucnit epidemia, va coordona Direcția de Sănătate Publică București, unde au fost sesizate mai multe nereguli.

Citește și:

După experimentul Digi24 cu telefoanele DSP la care nu răspunde nimeni, ministrul Tătaru anunță detașări masive de personal

Prima reacție a premierului Orban după ce la telefoanele DSP nu a răspuns nimeni timp de jumătate de oră: De azi există resursa umană

Experiment Digi24, în prezența lui Raed Arafat: La niciun telefon de la DSP nu a răspuns nimeni timp de 30 de minute

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri