Dispută în jurul vaccinului antigripal achiziționat de stat. Nu este recomandat copiilor sub 3 ani

Data actualizării: Data publicării:
seringa vaccin

 Vaccinul antigripal cumpărat de Ministerul Sănătății anul acesta nu se poate administra copiilor sub 3 ani, susțin unii medici. Asta, în condițiile în care  programul naţional de imunizare gratuită cuprinde copiii de la 6 luni, până la 5 ani. Eficacitatea vaccinului tetravalent la copiii mai mici de 3 ani este pusă la îndoială de unii medici. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu 200.000 de doze în plus față de 2018.

Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș a confirmat la Digi24 că vaccinul achiziționat de Ministerul Sănătății nu este recomandabil copiilor sub 3 ani. El a explicat că virusul gripal se schimbă în fiecare an și atunci, în acest an Ministerul Sănătății a mers pe varianta tetravalentă, ceea ce înseamnă că vaccinul e acum mult mai acoperitor. „E adevărat că prospectul ne spune că nu e recomandat pentru copiii sub 3 ani. Asta înseamnă următorul lucru: cei mai mulți vor putea să se vaccineze și știm că vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor peste 65 de ani, celor care au boli cronice și pentru personalul medical. (...) Trebuie să reținem că vaccinul antigripal de acum este cea mai bună variantă de tetravalent: surprinde două tulpini de virus gripal A, două tulpini de virus gripal B, adică avem șanse să prindem orice tip de virus gripal”, a spus dr. Marinescu.

Compania producătoare, pe baza unor studii foarte clare, recomandă sau nu recomandă vaccinul în cazul anumitor categorii de persoane. Probabil că studiile nu sunt suficient de aprofundate încât să existe o variantă foarte safe pentru copiii mici. În cazul celor cu vârsta cuprinsă într 6 luni și 3 ani probabil va exista în curând o variantă complementară, probabil administrabilă intranazal, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Precizările Ministerului Sănătății

„Campania de vaccinare antigripala a Ministerului Sănătății se află în desfășurare.  Pentru sezonul 2019- 2020, Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200 000 mai mult față de anul trecut pentru imunizarea unui numar mai mare de persoane din categoriile la risc. 

Vaccinul achiziționat acoperă 4 tulpini gripale, având formula recomandată de OMS.

În cadrul Acordului Cadru pe care Ministerul Sănătății îl are încheiat cu cei 5 furnizori de vaccin gripal, Ministerul Sănătății asigură și 10 000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor între 6 luni și 3 ani, din categoriile cu risc de îmbolnăvire, cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, hepatice, neurologice metabolice, renale,  diabet zaharat, obezitate,  sindrom imunodeficienta primară sau astm. 

Anul trecut, în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătății au fost vaccinați 2377 de copii cu varsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri